Axfoundations satsning på Framtidens mat prisas som Årets Hållbarhetsinitiativ

2020-10-08

Axfoundations kollegor inom Framtidens mat firade på hemmaplan eftersom årets gala hölls digitalt; Maria Lundesjö, Anna Henning Moberg, Mattias Dernelid, Andrea Giesecke, Christin Hanssen och Madeleine Linins Mörner

Axfoundations kollegor inom Framtidens mat firade på hemmaplan eftersom årets gala hölls digitalt; Maria Lundesjö, Anna Henning Moberg, Mattias Dernelid, Andrea Giesecke, Christin Hanssen och Madeleine Linins Mörner

Pressmeddelande 2020-10-08: När Dagligvarugalan gick av stapeln digitalt den 8 oktober korades Axfoundations storsatsning på Framtidens mat till Årets Hållbarhetsinitiativ 2020. Bland innovationerna som väckte juryns intresse finns Svensk Baljväxtfärs – en produkt som det senaste året fått genomslag med ökade volymer i både dagligvaru- och restaurangbranschen. Tävlingen arrangeras av branschtidningen Fri Köpenskap och uppmärksammar svenska företag, butiker och initiativtagare som driver dagligvaruhandelsbranschen framåt.

Det är väldigt hedrande att vinna Årets Hållbarhetsinitiativ, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig Framtidens mat, Axfoundation. För oss som är vana vid att jobba under radarn med innovationer på Torsåker gård, känns det extra roligt att bli uppmärksammade i det här viktiga sammanhanget.

Framtidens mat är ett av de program som drivs av Axfoundation, dessutom accelereras konkreta lösningar inom programmen Cirkulär ekonomi samt Hållbar produktion och konsumtion. Tillsammans med runt 225 partners tacklar Axfoundation praktiska frågor som rör sakerna vi köper, maten vi äter och resurserna vi nyttjar.

All Axfoundations verksamhet handlar om att praktiskt bidra till en hållbar utveckling, inte minst inom jordbruket och livsmedelsproduktionen. Därför är vi glada för att Dagligvarugalan väljer att lyfta fram ett sådant viktigt område, säger Maria Smith, Generalsekreterare på Axfoundation.

Bakom just kategorin Årets Hållbarhetsinitiativ står Svenska Retursystem och Pantamera som också ingår i juryn tillsammans med Ecobalance, Ungerth&Co samt Fri Köpenskap.

Juryns motivering till Årets Hållbarhetsinitiativ lyder:
Genom nya innovativa lösningar utmanar vår vinnare en bransch som har stor påverkan på både hälsa och miljö.Årets vinnare samlar forskare, lantbrukare, livsmedelsförädlare och kockar för att hitta goda och hållbara alternativ till kött. Ett arbete som fått stort genomslag i både butiker och restauranger runt om i landet. Arbetet ute på Torsåker har stor potential att göra avsevärd skillnad för framtidens hållbara livsmedelsförsörjning.

Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelsproduktion.

Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelsproduktion.

Några av de innovationer och praktiska lösningar Axfoundation arbetat med 2019-2020 inom Framtidens mat:

  • Svensk Baljväxtfärs: Utvecklat ett hållbart, gott och näringsrikt alternativ till köttfärs för att bidra till ett svenskt proteinskifte.
  • Resursfisk: Undersöker möjligheten att ta tillvara på underutnyttjade fiskarter som exempelvis braxen.
  • Fem ton grön fisk i disk: Bygger en infrastruktur för att omvandla vegetabiliska restströmmar till en kvalitativ proteinråvara för odlad fisk.
  • Antibiotikakriterierna 2.0: Utvecklat branschgemensamma kriterier för antibiotikaanvändning och djurvälfärd vid inköp av kött, mejeriprodukter och sjömat.
  • Perenna grödor: Ett perent vete tas har tagits fram genom domesticering av ett flerårigt vetegräs.
Den svenska baljväxtfärsen som föddes på Torsåker gård består av sötlupin, åkerböna, gråärt och rester från kallpressad rapsproduktion samt lite salt. Inget mer.

Den svenska baljväxtfärsen som föddes på Torsåker gård består av sötlupin, åkerböna, gråärt och rester från kallpressad rapsproduktion samt lite salt. Inget mer.

Ytterligare information

Kontakt

Aktuellt

Projekt inom framtidens mat