Framtidens fika: Svensk blodbrownie ska bekämpa järnbrist och matsvinn
2025.09.02

En brownie som vill mer än att smaka gott: nu möts järnbrist, matsvinn och choklad i ett forskningsprojekt om framtidens mat. Foto: Axfoundation
Blod är ett av våra mest näringsrika livsmedel – ändå går över 95 procent av allt nötblod till spillo. Samtidigt lider nästan var tredje kvinna av järnbrist. Nu visar Axfoundation och Pressbyråns testlabb PBX tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet och en rad forsknings- och utvecklingspartners hur outnyttjade livsmedelsflöden kan bli en del av lösningen. Först ut är en järnrik brownie gjord på nötblod, fullkorn – och såklart choklad.
Blodbrownien är ett resultat av forsknings- och innovationsprojektet Blod och Rova som kartlagt hur råvaror som annars går till spillo kan användas för att skapa nya, näringsrika och hållbara livsmedel. Ett tydligt exempel är nötblod, som i dag till största del går till biogas eller foder eftersom det saknas efterfrågan på blod till livsmedel – trots sitt höga innehåll av hemjärn, den form av järn som vi människor lättast tar upp. –
Järnbrist är ett vanligt problem, särskilt bland tjejer. Vi tror på att boosta olika typer av livsmedel med blod som är rikt på järn och som vi effektivt kan ta upp – och så måste det vara livsmedel som man faktiskt kan tänka sig äta i vardagen, säger Veronica Öhrvik, och projektledare inom Framtidens mat på Axfoundation.
På Torsåker gård, Axfoundations test- och utvecklingscentrum för hållbara lösningar, har ett team med kockar och nutritionister samarbetat med forskare och sensorikexperter för att testa recept med blod som råvara. Blodbrownien – bakad med 20 procent nötblod, fullkornsrågmjöl och rättvisemärkt kakao – valdes ut för att chokladens smak och färg samspelar väl med blodets egenskaper. Under vägens gång har en rad olika versioner av brownien provsmakats av både vuxna och barn, med överraskande positiv respons, trots att det tydligt stått ”blod” på kak-skylten.
Blod har liknande egenskaper som ägg och får blandningar att stelna vid uppvärmning. I våra experiment märkte vi dessutom att blodet ger chokladen en djupare smak. En extra bonus är att den döljer färgen av blod som annars gör allting svart. Det går utmärkt att även göra pannkakor med blod i stället för ägg, men vi är inte vana att äta svarta pannkakor, säger Sofia Lundvall, kock och sensoriker på Torsåker gård.
Två minibrownies täcker 25 % av det dagliga järnbehovet för kvinnor. Samtidigt lyfter den en viktig princip: att mat ska bli mat – inte foder, biogas eller avfall. Eftersom nötkött är bland de mest klimatbelastande livsmedlen blir det extra viktigt att ta vara på hela djuret. Genom att ta anatomiskt ansvar arbetar partners från hela livsmedelskedjan för att minska de stora matsvinn som uppstår innan maten ens når butik, och visa hur livsmedelssystemet kan bli mer resurseffektivt, hälsosamt och cirkulärt. Den nya blodbrownien är den första produkten från projektet Blod och Rova som testas i skarp butiksmiljö – via Reitan Convenience Sverige och Pressbyråns testlabb Pressbyrån PBX i centrala Stockholm.
Med Pressbyrån PBX vill vi utforska hållbara vägar till framtidens produkter på språng. Genom samarbetet med Axfoundation vill vi visa hur matsvinn kan omvandlas till en riktigt god fikaprodukt som dessutom har möjlighet att möta ett skriande behov i samhället. Blodbrownien är ett konkret steg på vägen att tillvarata resurser och är precis den typen av innovationer vi vill testa på PBX, säger Linnéa Borgström, HR- och hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige.
Projektet Blod och Rova drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Axfoundation, Matsvinnet.se, Ipsos, och SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).
Fem fakta om matsvinn, näring och blodbrownie:
- I Sveriges slängs 38 kg livsmedelsavfall per person innan maten ens hamnat på butikshyllan. (Naturvårdsverket)
- Nästan hälften av slaktbiprodukterna av nöt och gris som skulle kunna bli mat blir istället biogas eller foder. Bara 3% av det nötblod som uppkommer vid slakt används till mat idag. (Jordbruksverket)
- Nästan en tredjedel av kvinnor i fertil ålder och tonårsflickor i Sverige bedöms ha järnbrist. (Nutritionsfakta)
- 9 av 10 svenskar får i sig för lite fullkorn. (Livsmedelsverket)
- Blodbrownien innehåller 20 % nötblod som ersatt äggen, och fullkornsrågmjöl i stället för vetemjöl. Det gör att brownien är rik på hemjärn – den form av järn kroppen bäst tar upp. En 20 g brownie innehåller 1,9 mg järn vilket är 13 % av det rekommenderade järnintaget för kvinnor i fertil ålder. (Axfoundation)
Kontakt:
- Linda Andersson, kommunikationschef, Axfoundation, +46 (0)73 – 087 15 70,
- Veronica Öhrvik, projektledare Framtidens mat, Axfoundation, +46 (0)73 – 055 38 51
- Sofia Lundvall, kock och sensoriker på Torsåker gård, Axfoundation, +46 (0)76 114 78 43, sofia.lundvall@axfoundation
- Harris Lukeman, kommunikationsansvarig på Reitan Convenience Sverige,