Världens första fisk uppfödd med mykoprotein – svensk satsning bakom framtidens foder

2025.09.10

Framtidens fisk är redan här - och den har ätit rester från skog, hav och livsmedelsindustri i stället för importerad soja och fiskmjöl från vildfångad fisk.

Framtidens fisk är redan här – och den har ätit rester från skog, hav och livsmedelsindustri i stället för importerad soja och fiskmjöl från vildfångad fisk.

För första gången någonsin säljs fisk som fötts upp på foder med mykoprotein, ett resurssmart svampprotein odlat på rester från svensk skogsindustri. Bakom industrisatsningen där soja och fiskmjöl i foder ersätts av mykoprotein, insekter och musslor står Axfoundation, Sveriges lantbruksuniversitet och 25 aktörer från hela livsmedelskedjan – från forskare och lantbrukare till foder- och livsmedelsaktörer.


Foder står för den största klimatpåverkan från gris, fågel, ägg och fisk – för odlad fisk upp till 92 %. Dessutom innehåller foder ofta importerad soja och fiskmjöl från vildfångad fisk. Det är råvaror som leder till överfiske och enorma förluster av biologisk mångfald. Nu visar svenska forskare och företag att det finns resurssmarta alternativ.

– Vi har tillsammans bevisat att det går att producera foder i industriell skala av svenska restströmmar, som minskar miljöbelastningen och stärker svensk beredskap – utan att tumma på djurhälsa eller smak. Det här är början på en större omställning, säger Christian Sjöland, projektledare för Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk på Axfoundation.

Regnbågslaxen från Älvdalslax är världens första fisk uppfödd kommersiellt på foder innehållande mykoprotein – ett svampprotein som odlas på skogsindustrins restströmmar. Tillsammans med insekter som förvandlar matrester till protein och musslor som minskar övergödningen i Östersjön ersätter det helt soja och fiskmjöl. Resultatet är ett cirkulärt foder med proteinråvaror som har lägre klimatavtryck, mindre markanvändning och minskar trycket på den biologiska mångfalden.

Det är det svenska innovationsprojektet ”Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk” som ligger bakom lösningen. Målet är att minska både resursslöseri och miljöpåverkan från foderproduktion. De tre innovativa proteinråvarorna utvärderas just nu i en fiskodling i Älvdalen och kommer även att utvärderas för gris, kyckling och värphöna under hösten och våren runt om i Sverige.

– Cirkulära foderlösningar till odlad fisk fungerar minst lika bra som dagens! Framtidens foder innehåller ingredienser som är mer naturliga för fisken att äta. Det är bra både för fisken, miljön och kvaliteten i slutprodukten. Förhoppningen är att det ska ge lika goda resultat för gris och fågel, säger Anders Kiessling, professor i Akvakultur vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Sensoriska tester vid Restaurang- och hotellhögskolan Campus Grythyttan visar att fisken håller lika hög kvalitet som fisk uppfödd på vanligt foder. Dessutom växer fisken lika bra. För fiskodlare innebär därmed satsningen både nya affärsmöjligheter och ett aktivt bidrag till omställningen.

– Smakmässigt är vi väldigt nöjda och vi ser redan en stor efterfrågan från kunder. För oss som odlare är det meningsfullt att bidra till en lösning som fungerar både för oss och för miljön, säger Anders Beronius, VD på Älvdalslax.

Från september 2025 och ett par månader framåt säljs Framtidens fisk till konsument via utvalda butiker inom Hemköp och Urban Deli, samt till food service via Fiskhallen Sorunda. Även råvara från gris, kyckling och ägg väntas nå svenskars tallrikar under 2025/2026.

Om projektet

Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk drivs av Axfoundation och Sveriges lantbruksuniversitet, tillsammans med 25 aktörer från hela livsmedelskedjan. Det är en uppskalning av tidigare pilottester med insektsbaserat foder till fisk som nu skalas upp till fler djurslag och fler proteinråvaror i industriell skala. Partners i projektet är Axfood, Bodens Kommun, Cirkulär, Ecopelag, Ecoloop, Fiskhallen Sorunda, Grönsakshallen Sorunda, Hemköp, Kötthallen Sorunda, Lantmännen, Martin & Servera, NovaPro, Plant Protein Production, Ragn-Sells, Restaurang- och hotellhögskolan Campus Grythyttan, RISE Processum, Seaqure Labs, Stjärnägg, Svenska Foder, Urban Deli, Varva, Viking Fågel och Älvdalslax. Projektet finansieras delvis av Vinnova.

Fakta i siffror om det vi och djuren äter

  • Livsmedelssystemet står för cirka 1/3 av världens växthusgasutsläpp. Det är den största orsaken till förlusten av biologisk mångfald. (WWF)
  • Fodret står för mer än 90 procent av klimatpåverkan från odlad regnbågslax. (Fodret står för 54% av klimatavtrycket i svensk grisproduktion, 75% för svensk kycklingproduktion, 80% för svensk äggproduktion och upp till 92% för odlad regnbågslax). (RISE, MISTRA, Greppa)
  • Ungefär hälften av Sveriges jordbruksmark används till att producera foder. (KSLA)
  • 1,3 miljoner ton livsmedelsavfall slängs varje år i Sverige från livsmedelstillverkare, butiker, restauranger och hushåll – mycket av det skulle kunna omvandlas till foderprotein via insekter i stället för att gå till biogas, biogödsel på åkrar, värme och el. (Naturvårdsverket)
  • 78 % av fisken från svenskt havsfiske blir inte mat till människor, utan djurfoder. (Havsmiljöinstitutet)
  • Soja ingår ofta i dagens foder och odlas vanligtvis i stora monokulturer vilket påverkar den biologiska mångfalden negativt och leder till stort behov av kemiska insatsmedel. Den soja som idag ingår i svenska foder är certifierad (RTRS). (WWF, Naturskyddsföreningen)

Läs mer om Framtidens foder på www.framtidensfoder.se

Presskontakt:

Relaterade bilder och filmer

  • Svenskodlad regnbågslax uppfödd på framtidens foder / Swedish rainbow trout fed with future feed

    Fotograf: Älvdalslax

    Svenskodlad regnbågslax uppfödd på framtidens foder / Swedish rainbow trout fed with future feed

  • Fiskfoder utan soja och fiskmjöl / Fish feed without soy and fish meal

    Fotograf: Älvdalslax

    Fiskfoder utan soja och fiskmjöl / Fish feed without soy and fish meal

  • Mykoprotein  / Mycoprotein

    Fotograf: Cirkulär

    Mykoprotein / Mycoprotein

  • Mykoprotein / Mycoprotein

    Fotograf: Sarra Souadkia

    Mykoprotein / Mycoprotein

  • Insekter som äter livsmedelsrester / Insects eating food waste

    Fotograf: Axfoundation

    Insekter som äter livsmedelsrester / Insects eating food waste

  • Odlade musslor  /  Farmed mussels

    Fotograf: Ecopelag

    Odlade musslor / Farmed mussels

  • Musselsmjöl / Mussel meal

    Fotograf: Ecopelag

    Musselsmjöl / Mussel meal

  • Illustration: Så funkar cirkulära flöden och framtidens foder

    Fotograf: Axfoundation/D54

    Illustration: Så funkar cirkulära flöden och framtidens foder

  • Framtidens fisk  / Fish of the Future

    Fotograf: Tomas Ärlemo

    Framtidens fisk / Fish of the Future

  • Christian Sjöland, Projektledare Framtidens mat, Axfoundation (Project Manager Future Food)

    Fotograf: Axfoundation

    Christian Sjöland, Projektledare Framtidens mat, Axfoundation (Project Manager Future Food)

  • Anders Kiessling, SLU

    Fotograf: Jenny Svennås-Gillner SLU

    Anders Kiessling, SLU

  • Anders Beronius, Älvdalslax

    Fotograf: Älvdalslax

    Anders Beronius, Älvdalslax

Alla pressmeddelanden

Aktuellt inom Framtidens mat

Våra projekt inom Framtidens material