Svensk Baljväxtfärs nu i tre av Garants vegetariska rätter

2020.05.11

Svensk Baljväxtfärs, utvecklad på Axfoundations test- och utvecklingscentrum Torsåker gård, tar nu plats i butikshyllan både på Hemköp och Mat.se genom Garant, Axfoods eget varumärke. Idag lanseras tre nya vegetariska måltidslösningar baserade på färsen gjord på svenskodlade proteingrödor. Produkterna möter både det växande intresset för en mer hållbar konsumtion och en kraftigt ökad efterfrågan på lokalt producerade och växtbaserade produkter, liksom på vegetariska och veganska produkter utan soja.

De tre måltidslösningarna – tacofärs, bolognese och lasagne – börjar i dag att säljas på utvalda Hemköp butiker och Mat.se. De är en fortsättning på det utvecklingsarbete som bedrivits av Axfoundation inom programmet Framtidens mat, och som ledde till en första lansering tillsammans med Urban Deli i Stockholm. Efter ett drygt år av försäljning till restaurang och storkök skalas produktionen nu upp och når dagligvaruhandeln med hjälp av Garant.

Svensk Baljväxtfärs, utvecklad på Axfoundations test- och utvecklingscentrum Torsåkers gård

Svensk Baljväxtfärs, utvecklad på Axfoundations test- och utvecklingscentrum Torsåkers gård

Garant ska vara med och leda vägen för prisvärd, bra och hållbar mat. Då är dessa växtbaserade produkter av svenska grödor högintressanta eftersom de är både goda, nyttiga och hållbara. Med det här sortimentet möter vi också den växande efterfrågan på goda och enkla måltidslösningar. Det känns också bra att Garant kan ta vidare Axfoundations innovation till en större marknad. – Johan Neuman, affärsområdeschef EMV (egna märkesvaror) på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

Baljväxtfärsen består av fyra svenskodlade balj- och oljeväxter; gråärt, åkerböna, sötlupin, samt rester från produktion av kallpressad rapsolja (olja, frö och skalrester) och en gnutta salt. Inget annat. Därmed är baljväxtfärsen helt fri från soja. Baljväxterna binder kväve från luften i jorden. Det minskar behovet av konstgödsel som är mycket energikrävande att tillverka och som bidrar till övergödningen av våra hav. Kvävet förbättrar också jordens kvalitet. Råvarorna är protein- och fiberrika, och har heller inte processats genom texturering eller extrudering. Rätterna tillagas för Garant av kockar på Grönsakshallen Sorundas kök i Hässleholm, som normalt levererar mat till restauranger.

Vi får ut mer än åtta gånger mer baljväxtfärs jämfört med köttfärs på samma åkerareal till extremt mycket lägre miljöpåverkan. Därför hoppas vi givetvis att kunderna tar till sig dessa produkter och vill använda dem i sin vardag. – Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Kontakt

Våra projekt inom Framtidens mat

Aktuellt inom Framtidens mat