Från friluftskläder till fashion – svensk ull tar plats på Stockholm Fashion Week
2025.05.26

Stina Randestads skulpturala plagg befinner sig i skärningspunkten mellan mode, hantverk och innovation. I ett debutprojekt med svensk ull tillsammans med Axfoundation och The Swedish Wool Initiative utforskar hon ullens fulla potential – även kvaliteter som vanligtvis förbises inom lyxmode. Foto: Lissa Sadikova
Från stoppning i friluftsryggsäckar till ullplädar, mjuka koftor, skräddade kostymer och nu: haute couture. Svensk ull är tillbaka i rampljuset – och i början av juni kliver den in på Space by: Stockholm Fashion Week i form av unika plagg skapade av designern Stina Randestad. Plaggen är resultatet av ett samarbete med Axfoundation och The Swedish Wool Initiative.
I dagsläget används bara hälften av den ull som svenska får producerar – samtidigt som Sverige importerar över 1 700 ton ull varje år. The Swedish Wool Initiative har sedan starten 2020 samlat fårägare, ullmäklare och designers inom mode, men även outdoor, heminredning, bygg och möbler. Företag som vanligtvis konkurrerar samarbetar nu med ett gemensamt mål: att ta vara på all svensk ull. Den senaste designsatsningen med Stina Randestad visar att ullens möjligheter är oändliga.
Svensk ull är ett material av hög kvalitet och en ren fröjd för mig som designer att arbeta med. Det gör hela skapandeprocessen – att sticka, färga, drapera och till sist bevara plagget – både meningsfull och givande. Att ullen dessutom kommer från våra egna får här i Sverige tillför en extra dimension, särskilt med tanke på att detta värdefulla material länge har kastats bort, säger Stina Randestad, designer och grundare av STINARAND.
Randestads skulpturala plagg befinner sig i skärningspunkten mellan mode, hantverk och innovation. Hon är internationellt erkänd för sin unika estetik vilket har lett till specialbeställningar från Björk och en plats i semifinalen i den prestigefulla modedesigntävlingen LVMH Prize. Det här debutprojektet innehåller plagg som stickats i svenskt garn från Klippan Yllefabrik och använder även ett helsvenskt ulltyg från VERK. Det innebär att plaggen använder ull från flera olika fårraser, ull som tidigare inte ansågs passa modeindustrin då den är grövre än till exempel merinoull.
Att förvandla något förbisett till något bestående och vackert är otroligt tillfredsställande. Jag hoppas att det konstnärliga mode jag skapar kan inspirera fler att använda svensk ull – en verklig guldgruva precis runt hörnet, säger Stina Randestad.
Från friluftsliv till finrum– svensk ull i alla miljöer
The Swedish Wool Initiative startades 2020 och har sedan dess visat på bredden av ullens användningsområden. Genom samarbete med bland andra Filippa K, Fjällräven, Tiger of Sweden, Röyk, VERK, Houdini, CTH Ericsson of Sweden, Wool Rebel, Insjöns väveri, Klippan Yllefabrik, Väveriet i Bollnäs och Wålstedts ullspinneri har man utvecklat allt från mjuka tröjor och plädar till ryggplattor i nålfilt, skräddade kostymer och möbeltyger – och nu alltså: haute couture.
Vi vill visa att svensk ull har en självklar plats i allt från friluftsliv till finrum. Genom att samla hela värdekedjan – från fårägaren till formgivaren – kan vi skapa en hållbar, cirkulär användning av en resurs som tidigare ofta gick till spillo. Svensk ull är verkligen framtidens material, säger Johan Sidenmark, projektledare på Axfoundation.
Visas under Space by: STHLMFW
Stina Randestads verk visas på Nationalmuseum den 3-8 juni 2025 som en del av Space By – ett initiativ från CVU inom ramen för Stockholm Fashion Week som lyfter fram nya formgivare, kulturella pionjärer och nyskapande idéer. Den 5 juni hålls även samtal på plats med bland andra Stina Randestad samt det Amsterdam-baserade mode- och livsstilsvarumärket Daily Paper. Efter premiären i Stockholm kommer plaggen att visas vidare på Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscenter för hållbara lösningar inom framtidens mat och material.
En del av experimenterandet och utvecklingsprocessen har skett på Toolspace i Stockholm där Stina jobbat med den digitala stickmaskinen Kniterate – ett verktyg som gör det möjligt att arbeta hantverksmässigt med ny teknologi. Skapandet av plaggen från STINARAND har möjliggjorts med stöd från Nämnden för hemslöjdsfrågor. The Swedish Wool Initiative finansieras delvis av Vinnova och Region Dalarna.
Fyra snabba fakta om svensk ull
- Svensk ull är naturligt nedbrytbar
Till skillnad från syntetiska material andas ull, motverkar dålig lukt och kan komposteras efter användning. Det är en biobaserad och återvinningsbar resurs. - Kemikalier som PFAS behövs inte
Ull är naturligt antibakteriellt, smutsavvisande och flamhärdigt. De unika egenskaperna gör att kemikalier som PFAS eller biocider inte behöver tillsättas, vilket ofta görs för att andra material ska uppnå samma egenskaper. - Det finns en ullkvalitet för alla
Grov ull för isolering, mjuk för plagg, slitstark för möbler – svenska får bidrar med en rad olika ullkvaliteter. - Att välja svensk ull är ett klimatsmart val
Regionalt producerad ull minskar klimatpåverkan, stödjer djurhållning med höga krav och stärker svenska jobb på landsbygden.
Om aktörerna bakom
Stina Randestad är en svensk designer och grundare av designstudion STINARAND. Randestad utforskar innovativa tekniker och materialkombinationer. Hennes verk kan beskrivas som skulpturala men bärbara, där de rika texturerna skapar optiska illusioner och förstärker kroppens rörelse. Hennes plagg har burits av artister som Björk, Tierra Whack, Rina Sawayama och Kelsey Lu, och hennes ”håriga klänning” medverkade även i Beyoncés musikvideo Black is King. @stinarand
Axfoundation är en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret för ett hållbart samhälle. Utifrån företagande som förändringskraft utvecklar Axfoundation konkreta lösningar inom framtidens mat och framtidens material. Tillsammans med över 300 partners tacklar verksamheten praktiska frågor som rör sakerna vi köper, maten vi äter och resurserna vi nyttjar. På Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens mat och material, möts aktörer från hela värdekedjan för kunskapsutbyte och praktisk innovation. www.axfoundation.se
Kontakt:
Linda Andersson, Kommunikationschef, Axfoundation
, +46 (0)73 – 087 15 70
Stina Randestad, Founder and Creative Director, STINARAND
, +46 (0)702 – 74 52 17
Johan Sidenmark, Projektledare, Axfoundation
, +46 (0)76-140 91 20