Axfoundations satsning på framtidens mat vinner Blåslampan 2022

2022.10.25

Pressmeddelande 2022-10-25: Inom programområdet Framtidens mat arbetar Axfoundation för att accelerera omställningen till hållbara livsmedelssystem och på Torsåker gård görs satsningar för att öka takten inom hållbar svensk livsmedelsinnovation. För det tilldelas idag Axfoundation konsumentpriset Blåslampan.

Axfoundation är vinnare av Blåslampan 2022. Sveriges Konsumenter och Råd & Röns konsumentpris. Foto: Nils Petter Nilsson

Axfoundation är vinnare av Blåslampan 2022. Sveriges Konsumenter och Råd & Röns konsumentpris. Foto: Nils Petter Nilsson

Blåslampan är Sveriges Konsumenters och Tidningen Råd & Röns konsumentpris som delas ut till en person eller organisation som gjort något bra för konsumenterna under det senaste året. Genom satsningen på att utveckla framtidens mat tillsammans med forskare och experter i hela livsmedelskedjan tilldelas Axfoundation priset.

”Det känns fantastiskt roligt! Syftet med alla Axfoundations projekt är att driva på praktiskt och bidra till verklig förändring. Utan riktigt hållbara val för konsumenten är den förändringen inte möjligt”, säger Madeleine Linins Mörner, Programansvarig för Framtidens mat, Axfoundation

Vi behöver äta mat som är bra för både människa och miljö – både nu och i framtiden. Och om konsumenterna ska välja rätt måste alternativen finnas och de måste smaka gott.

”I teorin kan vi sluta flyga och sluta köpa onödiga prylar, men vi kommer aldrig kunna sluta äta. Därför är det så viktigt att konsumenterna erbjuds hållbara val”, säger Madeleine Linins Mörner.

Läs en intervju med Madeleine Linins Mörner i senaste numret av Råd & Rön.

Juryns motivering

I testköket på Torsåker gård står framtidens mat på spisen. Här samlar hållbarhetsorganisationen Axfoundation fiskare, forskare, lantbrukare och livsmedelsindustri, med flera, för att tillsammans utveckla mat som är bra för både människa och miljö – och på så vis bidra till den nödvändiga omställningen. Baljväxtfärs, grön cirkulär lax och nu senast fiskkakor på braxen är tre innovationer från gården som hamnat i butikshyllan. Smaklig spis!

 

Om Torsåker gård

Torsåker gård är Axfoundations centrum för framtidens mat. Här vill Axfoundation bidra till att accelerera omställningen till hållbara livsmedelssystem – för klimatet, miljön och folkhälsan. Tillsammans med forskare och praktiker utvärderar Axfoundation hållbara lant- och vattenbruksmetoder, testodlar nya liksom gamla grödor, identifierar restströmmar för att skapa cirkulära lösningar, och tar resultaten från åkern och vattnet rakt in till förädlingen i Ladugårdens testkök, restaurangkök och bageri. Ambitionen är att öka takten inom hållbar livsmedelsinnovation.

På Torsåker gård driver Axfoundation en experimentträdgård där vi kan experimentera med olika hållbara gödsel, testa olika odlingsmetoder och provodla nygamla grönsakssorter - sorter som tidigare odlats i Sverige men som i princip försvunnit. (Foto: Linda Prieditis)
På Torsåker gård driver Axfoundation en experimentträdgård där vi kan experimentera med olika hållbara gödsel, testa olika odlingsmetoder och provodla nygamla grönsakssorter – sorter som tidigare odlats i Sverige men som i princip försvunnit. (Foto: Linda Prieditis)

Om Svensk Baljväxtfärs

 • För att bidra till ett svenskt proteinskifte har Axfoundation tillsammans med handel, kockar, lantbrukare och forskare utvecklat ett hållbart, gott och näringsrikt alternativ till köttfärs. Idén till Svensk Baljväxtfärs föddes på Torsåker gård under 2017 och produkten består av endast fem ingredienser; sötlupin, åkerböna, gråärt och rester från kallpressad rapsproduktion samt lite salt.
 • Som en naturlig del i Axfoundations arbetsmodell överlämnades projektet 2020 till en den kommersiella aktören Färsodlarna. Baljväxtfärsen finns idag tillgänglig för konsumenter under varumärket Svenskodlad Färs.
 • Ta reda på mer

 

Om Grön regnbågslax uppfödd på cirkulärt foder

 • Axfoundation och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har sjösatt Sveriges första gröna regnbågslax. Istället för soja och vildfångad fisk från jordens alla hörn har regnbågslaxen ätit ett svenskt cirkulärt foder av främst insekter som i sin tur ätit matsvinn. Totalt har projektet producerat fyra ton grön regnbågslax av hög gastronomisk kvalitet som sålts till konsument i dagligvaruhandeln och till restauranger.

  Enligt en utvärdering av det cirkulära fodret växer laxen lika bra som annan odlad lax. Enligt några av Sveriges bästa kockar smakar fisken också mer som vildfångad fisk än vad referensfisken uppfödd på konventionellt foder gjorde.

 • Projektet Fem ton grön fisk i disk drevs av Axfoundation och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) tillsammans med partners i hela livsmedelskedjan.

  Ta reda på mer

Om Braxen

 • I Sverige konsumeras årligen 12 kilo rensad fisk och skaldjur per person. Mer än 70% av den fisk vi äter i Sverige är importerad trots att det finns god och näringsrik fisk i våra svenska sjöar.Flera arter, som brax, har tidigare inte räknats som kommersiellt gångbara utan slängs tillbaka i vattnet vid fiske. Men braxen är en underutnyttjad fisk som är hållbar, god och nyttig

  Svenska konsumenter äter främst lax och torsk, men även sill och räkor. Att primärt fokusera fisket på rovfiskar längst upp i näringskedjan skapar obalans i det marina ekosystemet och är inte hållbart.

  Braxenfärsen produceras på fisk från Mälaren och Vänern. Fisken har fått grönt ljus i WWFs fiskguide, vilket innebär att den är fiskad på hållbara bestånd och med skonsamma metoder.

  Braxenfärsen har nu lämnats till kommersiella aktörer och säljs idag till food service via flera grossister. Från hösten 2022 säljs fish cakes på braxen till konsument under varumärket Garant.

  Ta reda på mer resursfisk
  Ta reda på mer om fish cakes

Kontakt

Aktuellt inom Framtidens mat