Tång som byggmaterial – nytt samarbete utforskar framtidens biobaserade material
2025.05.19

MOBI, Moldable Ocean Biomass for Industry går samman för att utforska om tång kan bli ett framtida hållbart alternativ till fossilbaserade material i byggsektorn. Foto: Nordic SeaFarm
Hur kan en resurs från våra hav bidra till att minska byggbranschens klimatpåverkan? Det undersöks nu i ett nytt samarbetsprojekt – MOBI, Moldable Ocean Biomass for Industry – där materialutvecklare, producenter och förädlare går samman för att utforska om tång kan bli ett framtida hållbart alternativ till fossilbaserade material.
Projektet vill visa att det är möjligt att skapa byggkomponenter av havsodlad sockertång. Tillsammans utvecklar och testar partnerna nya metoder för att formpressa prototyper som skulle kunna ersätta konventionella byggmaterial, med målet att bidra till en cirkulär och biobaserad ekonomi och som ett led i att bygga upp en nordisk värdekedja för tång. Projektet är en innovationssprint som pågår från april till november 2025 och delfinansieras av Nordic Innovation.
Från idé till verkliga produkter
Projektet drivs i nära samverkan med industridesigners på Snøhetta, Arkio Industries och Manatee Biomaterials och projektleds av Axfoundation som kommer testa materialen i verkliga miljöer bland annat på Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum.
Projektet förenar spetskompetens från flera håll och är ett exempel på hur nya samarbeten formas för att accelerera omställningen. Det handlar inte om att skapa visioner, utan om att testa praktiskt vad som är möjligt och skalbart.
– Amelie Silfverstolpe, projektledare inom Framtidens material på Axfoundation.

Målet är att MOBI ska leda vidare till uppskalning och långsiktigt systemskifte. Foto: Nordic SeaFarm
Från tång till teknik
Tång och alger är en snabbväxande förnybar resurs med låg miljöpåverkan. Genom att använda restströmmar från havsodling – som annars ofta går till spillo – undersöker projektet om dessa kan bearbetas till produkter som uppfyller byggindustrins högt ställda krav på hållfasthet, funktionalitet och design.
I fokus står två byggrelaterade tillämpningar som ska testas i prototypproduktion och utvärderas genom teknisk analys, marknadens krav, livscykelanalys och affärsmodellering.
Möjligheter med projektet
Förutom konkreta prototyper syftar projektet till att skapa kunskap, nätverk och nya vägar för samarbete mellan forskning, näringsliv och design. Målet är att MOBI ska leda vidare till uppskalning och långsiktigt systemskifte.
Varje skifte börjar med dem som är villiga att tänja på gränserna för vad som är möjligt. På Snøhetta Product Design ser vi projekt som MOBI inte bara som materiella experiment, utan som tillfällen att forma framtiden. Design har kraften att koppla samman forskning med verklighet och att förvandla visionära idéer till genomförbara lösningar.
— Marius Myking, Director of Product Design, Snøhetta