Nordic Choice Hotels lanserar helsvensk baljväxtburgare

2020.02.18

Som ett steg mot en mer hållbar, växtbaserad kost lanserar Nordic Choice Hotels en baljväxtburgare helt baserad på svenska råvaror. Grunden i receptet är Svensk Baljväxtfärs, en produkt som föddes på Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel. Genom att erbjuda mat som är hållbart producerad vill hotellkedjan göra det ännu enklare för sina gäster att äta med gott samvete.

Baljväxtburgaren är gjord på Svensk Baljväxtfärs, en produkt utvecklad på Torsåker gård.

Baljväxtburgaren är gjord på Svensk Baljväxtfärs, en produkt utvecklad på Torsåker gård.

”Det känns fantastiskt roligt att det som började med testodlingar ute på Torsåker gård nu får vara en del av Nordic Choice Hotels stora hållbarhetsarbete. Med hjälp av goda samarbeten har Axfoundation tagit den här produkten från åkern, in i köket och ut på marknaden, vilket kommer att gynna svenska lantbrukare, biodiversiteten, hälsan och klimatet. Mäktigt.” – Madeleine Linins Mörner, Programansvarig Framtidens mat, Axfoundation

Svensk baljväxtfärs utgör grunden i burgaren

Samtliga råvaror i baljväxtburgaren är odlade i Sverige såsom baljväxter, svamp, havre och camelinafrön, vilket bidrar till ett hållbart svenskt lantbruk. Basen i burgaren utgörs av Svensk Baljväxtfärs – en relativt ny produkt på marknaden bestående av sötlupin, åkerböna, gråärt och rester från kallpressad rapsproduktion samt lite salt. Inget mer. Färsen är full av proteiner med bra aminosyraprofil och fibrer som vi annars får i oss för lite av. Av fettinnehållet (9,15%) utgörs hela 86 % av omättat fett, vilket är bra ur ett hälsoperspektiv.

”Våra gäster älskar hamburgare. Oavsett vad vi sätter upp på menyn så kan inget hota den. Men som hotellkedja så vill vi utmana våra gäster och få dem att upptäcka nya livsmedel som de annars inte skulle testa. Vår nya baljväxtburgare är ett sådant exempel. Vi är kräsna när det gäller vad vi sätter på menyn och vi har inte sänkt kraven nu. Det här är en riktigt god burgare som vi är glada över att kunna erbjuda våra gäster. Vi tror att det kommer att bli en favorit som inte bara är god utan som gör att du med gott samvete kan äta dig till en mer hållbar värld.” – Fredrik Blomberg, Nordic Choice Hotels Director of Food & Beverage (pressmeddelande)

Använder 1/8 av åkermarken

Baljväxtburgaren har fördelar ur både miljö- och hälsoperspektiv. Svenskodlade baljväxter är betydligt mindre belastande för klimatet att producera jämfört med köttfärs. Ett kilo nötkött släpper i genomsnitt ut 26 kg CO₂e medan baljväxter i genomsnitt ger upphov till 0,7 kg CO₂e. Eftersom baljväxterna dessutom sväller till dubbla storleken vid tillagning så ger 1 kg tillagade baljväxter upphov till 1,3 % av utsläppen jämfört med nötfärs. Eftersom det går åt betydligt mindre mark att odla mat direkt till människor än att omvandla det till kött genom foder, så kräver en burgare på baljväxter endast cirka en åttondel så mycket åkermark som en kötthamburgare. Dessutom kommer alla huvudingredienser i färsen från blommande grödor – lupin, åkerböna, gråärt och raps – som gynnar pollinerare och bidrar på så sätt till den biologiska mångfalden.

Lupin odlas bland annat på Kårtorps säteri.

Lupin odlas bland annat på Kårtorps säteri.

Kontakt

Aktuellt inom Framtidens mat

Våra projekt inom Framtidens mat