Blå mat – centrum för framtidens sjömat

2025.05.19

Blå mat är centrumbildningen som vill skapa bättre förutsättningar för sjömatsproduktion och öka kunskapen kring blå mat.

Blå mat är centrumbildningen som vill skapa bättre förutsättningar för sjömatsproduktion och öka kunskapen kring blå mat.

När centrumbildningen Blå mat går in i sin andra fyraårsfas deltar Axfoundation såväl i ledningsgruppen som i praktiken. Visionen för konsortiet är att stödja ökad produktion, värdeskapande och konsumtion av innovativ, hållbar och hälsosam sjömat i Sverige.

Blå mat är den största satsningen hittills på svensk sjömat. Aktörer från hela värdekedjan för sjömat ingår, från primärproduktion i form av hållbara vattenbrukssystem och underutnyttjade vilda fiskarter till process- och produktutveckling och framställning av hälsosam, svensk sjömat.

Bakom konsortiet står forsknings- och innovationsaktörer, regioner, kommuner, organisationer samt ett stort antal företag. Axfoundation har varit med från starten 2021 och sitter nu, under den andra fyraårsfasen 2024–2027, även i ledningsgruppen.

Blå mats största styrka är helhetsperspektivet med kombinationen av aktörer inom forskning, innovation och inte minst produktion. Det låter kliché men Blå mat är ett fantastiskt nätverk och vi har fått många projektidéer genom att bara delta på årsmötena. Ett konkret exempel är projektet med sillfärs.

– Veronica Öhrvik, Projektledare inom Framtidens Mat på Axfoundation och i ledningsgruppen för Blå mat.

Centrumbildningen vill ta vara på den enorma potential som finns i produktion av näringsriktig mat från svenska vatten. Genom banbrytande forskning och samskapande med alla parter är visionen att Blå mat ska göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat.

Forskningen ska fördjupa sig i konsumentattityder och sjömatens påverkan på vår hälsa, liksom miljöpåverkan av sjömatsproduktion samt djurens hälsa och välfärd i odlingssystemen.

Axfoundations roll i centrumbildningen är att bidra med expertis och agera brygga mellan primärproducenter, forskare och marknadsaktörer, bland annat genom att i samverkan med dessa utveckla framtidens sjömatsprodukter.

Blå mat blev möjligt genom att forskningsrådet Formas beviljade ett bidrag om 48 miljoner kronor under första fyraårsperioden 2021–2024. Det kompletterades med ytterligare finansiering från Västra Götalandsregionen och genom medfinansiering av de medverkande parterna. För den andra fyraårsperioden 2025–2028 har Blå mat fått ytterligare 40 miljoner kronor från Formas som även denna gång kompletteras med annan finansiering.

Blå mat har sju effektmål med 2020 som utgångspunkt:

  1. Svenskt vattenbruk ska fördubblas till 2030 och öka tiofalt till 2040, räknat i volym eller värde.
  2. Antalet arter inom sjömatsproduktion och sjömatskonsumtion ska fördubblas till 2030 och öka tiofalt till 2040.
  3. Minst 20 % (2030) och 50 % (2040) mer av den viltfångade småskaliga pelagiska fisken och restråvaror från sjömat ska gå till livsmedel i stället för till djurfoder.
  4. 20 hälsosamma och hållbart producerade sjömatsinnovationer ska introduceras på marknaden till 2030 och minst det dubbla till 2040.
  5. Sverige ska producera tillräckligt mycket sjömat för att hela befolkningen ska kunna följa nuvarande råd om att äta sjömat två till tre gånger i veckan, samtidigt som man bygger upp resiliens i sjömatsproduktionen för att klara potentiella kriser.
  6. Andelen inhemskt producerad sjömat som konsumeras i Sverige ska öka till 38 % 2030 och till 60 % 2040.
  7. Antalet arbetstillfällen i den svenska sjömatssektorn och närliggande näringar ska öka med 5 000 nya jobb till 2030 och 20 000 till 2040.

Inom Blå Mats intresseområde finns:

  • Viltfångad och odlad fisk
  • Extraktiva arter som alger, musslor, ostron, sjögurkor och sjöpung
  • Arter som lever i saltvatten, sötvatten och brackvatten
  • Arter som finns i hav och sjöar, och arter som odlas i anläggningar på land
  • Samodling av arter och de odlade organismernas hälsa och välfärd
  • Samspel med jordbruk
  • Produktionens påverkan på närmiljön
  • Konsumentbeteende och rädslor för okänd mat
  • Juridik, lagar och regler
  • AI och digitalisering

Partners i Blå mat är: KTH, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, SLU, Uppsala universitet, IVL Svenska miljöinstitutet, Rise, Innovatum, Axfoundation, Matfiskodlarna, Orkla

Aktiviteter och resultat inom de livsmedelscentrum där Axfoundation ingår – Blå mat, PLATE och PLENTY – kommer att kommuniceras kontinuerligt.

Kontakt

Aktuellt

Axfoundations projekt