Axfoundation söker: Kreativ och miljömedveten kock på halvtid till Torsåker gård (tillsatt)

2024.02.26

Är du en matnörd som älskar att lära dig nya saker? Är du en prestigelös kock som har ambitionen att utvecklas inom hållbara måltidslösningar? Vill du dessutom vara en del av en verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett mer hållbart samhälle? Då kanske just du är vår nya kollega! Just nu söker vi ytterligare en kock till vårt operativa innovations- och utvecklingsteam på Torsåker gård. Ansök senast 31 mars!

Torsåker gård är Axfoundations testgård och praktiska livsmedelsutvecklingscentrum, vackert beläget vid sjön Fysingen i Upplands Väsby. Genom Torsåker gård bidrar Axfoundation till att accelerera omställningen till hållbara livsmedelssystem för klimatet, miljön och folkhälsan – samt medverkar till att öka takten inom hållbar livsmedelsinnovation.

Om rollen:

På Torsåker gård serveras måltider med utgångspunkt i vad den samlade forskningen anser är hållbart för både planet och hälsa. Vi tror att begränsningar föder kreativitet och vi använder därför endast de råvaror som vi tror ingår i framtidens råvarukorg. Detta innebär i praktiken att du som kock tillagar hälsosam mat av råvaror från våra projekt, våra egna odlingar på plats samt den kringliggande naturen. I arbetet ingår också att arbeta inom innovationsteamet och utveckla produkter av råvaror från de projekt som är aktuella för tillfället.

Ambitionsnivån när det kommer till hållbarhet, näring och smak är hög. I rollen arbetar du med att förbereda, tillaga och ibland också servera måltider utefter Torsåker gårds måltidskoncept, som omfattar lunch, middag, fika samt dryck. Vi är i konstant utveckling, tar hela tiden till oss nya råvaror och kunskap samt är noga med att hela teamet är med och att vi utbildar och lyfter varandra.

Som en del av din roll ingår också att ta hand om och förädla de grönsaker, bär och frukter som odlats samt vilda växter som finns på platsen – genom torkning, förvällning, mjölksyrning eller någon av alla de andra tekniker som tillämpas på gården.

Vi lägger stor vikt vid att denna roll ska vara en stark bidragare till ambitionen att minimera matsvinn från verksamheten samt att skapa en unik upplevelse för gästerna på Torsåker gård.

Vi söker dig som:

 • har arbetat som kock i några år och då reflekterat över matens miljöpåverkan. Torsåker gård och Axfoundations uppdrag i sin helhet handlar om att bidra till en hållbar utveckling, därför ser vi att du delar dessa tankar och värderingar med oss. Du behöver däremot inte ha all kunskap om ämnet, den får du hos oss!
 • är en passionerad matkreatör som hela tiden letar nya smakupplevelser samtidigt som du är strukturerad och organiserad. Som kock läggs stor vikt vid din innovationsförmåga. All mat lagas från grunden på Torsåker gård, primärt utifrån våra projekt med råvaror odlade på gården och vilda växter från närliggande natur, vilket kräver nyfikenhet, noggrannhet samt ett logistiskt tänk. Dessutom är alla våra arbetslokaler visningsytor där besökare kan dyka upp närsomhelst så att hålla mycket god ordning måste vara naturligt för dig. Vi har inga menyer på Torsåker utan varje gäst blir en levande testbädd för våra innovationer och vi utformar måltiderna tillsammans utefter målgruppen.
 • är prestigelös, vill hela tiden utvecklas och drivs av att hela tiden förbättra och utveckla din kunskap och ditt hantverk.
 • inte räds att testa nya saker och ser ett misslyckat försök som en utmaning.
 • trivs att arbeta i en grupp av kollegor med helt olika yrkesmässig bakgrund och kompetens, även om du inte har några problem med att arbeta ensam.
 • tycker att det är självklart att hjälpas åt och tvekar inte att kavla upp ärmarna och vara behjälplig samt stötta kollegor när det behövs oavsett om det gäller att så frön eller möblera om en matsal.

Tjänsten förutsätter:

 • att du har körkort och bil.
 • goda kunskaper i svenska krävs då det är det gemensamma språket i köket.
 • god fysisk form – såväl tunga lyft som stående arbete är en naturlig del i arbetsvardagen liksom trädgårdsarbete vid säsong.

Axfoundation strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet detta medför.

Vi erbjuder:

Vi erbjuder en halvtidstjänst i fantastisk arbetsmiljö. Du kommer vara en del i en framåtlutad arbetsplats som andas mod och entreprenörskap i ett klimat som är samarbetsinriktat och bygger på tillit till varandra.

 • Omfattning: Halvtidstjänst. Tjänsten är en tillsvidareanställning. Vi tillämpar provanställning.
 • Start: Tillträde snarast möjligt.
 • Arbetsplats: Torsåker gård strax norr om Stockholm.
 • Arbetstider: Arbetet är generellt sett förlagt till dagtid på vardagar men kan anpassas till att fungera ihop med studier eller liknande. Kvälls- och helgarbete kan förekomma. Då tjänsten är på halvtid kan vi erbjuda flexibelt schema vid behov.

Befattningen är en del av Fysingen Fastighets AB. Rollen rapporterar till Verksamhetschef Anna Henning Moberg.

Om Torsåker gård

På Torsåker gård träffas en mängd olika aktörer – forskare, producenter, entreprenörer, representanter från handeln och grossistled med mera – för kunskapsutbyte och praktisk innovation. Som fristående och icke vinstdrivande verksamhet samlar Axfoundation både näringsliv och akademi, för att tillsammans utveckla innovativa lösningar som kan skalas upp och bidra till en hållbar utveckling.

På Torsåker finns ett modernt livsmedelsutvecklingscentrum där varje besökare är en del av en testbädd för framtidens hållbara måltider. Detta inbegriper bland annat ett stort experimentkök och fyra testkök där vi själva samt externa forskare och entreprenörer, bedriver hållbar livsmedelsutveckling. Därutöver har vi en experimentträdgård där vi odlar grönsaker, frukt, bär och örter som vi använder året runt i alla måltider. Gården är inte öppen för allmänheten så alla möten är planerade.

Om teamet

Vi som arbetar praktiskt på gården utgör Axfoundations operativa innovations- och utvecklingsteam. Vi tar hand om alla besökare och driver utvecklingsarbetet i testkök och experimentträdgård.

Den operativa verksamheten på Torsåker gård omfattar idag fem heltidstjänster. Teamet kommer att förstärkas med två halvtidstjänster där denna roll som kock (liksom en förstärkning av serviceteamet) är ny. Teamet på Torsåker gård arbetar tillsammans och sömlöst med projektledarkollegorna inom Axfoundation. Dessutom finns ytterligare samarbete och stödfunktioner genom en ekonomiansvarig, en fastighetsansvarig, städ- samt gårdspersonal, vaktmästeri, driftsrelaterade frågor med mera. Det finns även samarbetsavtal för servicetjänster som nyttjas vid arbetstoppar samt större möten/event.

Vår nuvarande uppställning i köket består av en kock med lång erfarenhet av matlagning, dess tekniker och livsmedelssäkerhet samt en måltidsekolog med sensorisk inriktning. Till vårt team söker vi en kock med gastronomisk höjd och brinnande intresse för råvaror, tillagningstekniker och smaker.

Om Axfoundation

Axfoundation är en fristående, icke vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret för ett hållbart samhälle. Vi tror på företagande som förändringskraft och på breda samarbeten med relevanta aktörer i samhället. Tillsammans med över 300 partners driver vi runt 30 projekt inom Framtidens mat och Framtidens material.

Axfoundation innoverar och accelererar lösningar för en hållbar värld. Vi arbetar resultatorienterat och praktiskt med att hitta lösningar på lokala och globala hållbarhetsutmaningar för att driva verklig transformativ förändring. Vi är mer en ”do tank” än en ”think tank”.

Axfoundation arbetar med hållbarhet i ett helhetsperspektiv, där miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet överlappar. Tillsammans tacklar vi praktiska frågor som rör sakerna vi köper, maten vi äter och resurserna vi nyttjar.

Rekryteringsprocessen

Sista ansökningsdag är 31 mars 2024. Då vi rekryterar löpande kan tjänsten tillsättas före sista ansökningsdag.

Skicka din ansökan till och ange ”Miljömedveten kock” i ämnesraden.

Kontakt

Våra projekt inom Framtidens mat

Aktuellt inom Framtidens mat