Material Dialogues – Hur mycket material får du för 1 kg CO2e?
Material kan bidra avsevärt till en produkts CO₂e-utsläpp. Med Material Dialogues vill Axfoundation väcka samtal om hur våra materialval påverkar klimatet. Konceptet besvarar frågan ”Hur mycket material får du för 1 kg CO₂e?” och fungerar som ett verktyg för att jämföra material och lyfta fram fördelarna med att välja mer hållbara alternativ.

Material Dialogues illustrerar klimatpåverkan från vanliga material genom att visa hur mycket …

… av ett visst material som kan produceras för att generera ett kilogram koldioxidekvivalenter.
Bakgrund
Konceptet och utställningen Material Dialogues är skapad av Emma Olbers, svensk formgivare och hållbarhetsstrateg. Det utvecklades ursprungligen i samarbete med Sally/EY Doberman och har vidareutvecklats i samarbete med Axfoundation under 2025.
De vetenskapligt baserade klimatdata som ingår i konceptet kommer från mjukvaruplattformen Variable. Uppgifterna baseras på cradle to gate, vilket innebär att de täcker processen från utvinning av råmaterial till dess att en produkt lämnar tillverkningsanläggningen.
Om
Material Dialogues illustrerar klimatpåverkan från olika material genom att visa hur mycket av ett visst material som behöver produceras för att generera ett kilogram koldioxidekvivalenter. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att materialproduktion även påverkar andra miljöaspekter.
Förutom klimatet påverkas vattenanvändning, biologisk mångfald och markanvändning, aspekter som inte omfattas av det här konceptet. En produkts totala negativa och positiva påverkan på natur och människor avgörs dessutom av hela dess livscykel – eller livscykler.

Sex av nio planetära gränser har överskridits, klimatförändringar är en av dem. Bild: Stockholm Resilience Centre, created by Azote based on analysis in Richardson et al 2023.
Material påverkar mer än klimatet
Klimatförändringar är alltså bara ett av flera miljöproblem som är kopplade till materialproduktion och -användning. Enligt forskning finns det nio planetära gränser som definierar ett säkert handlingsutrymme för mänskligheten.
I dagsläget har sex av dessa gränser överskridits, vilket kan leda till plötsliga och oåterkalleliga förändringar i vår miljö. Därför är det viktigt att, vid val av material, även ta hänsyn till andra miljöaspekter – inte enbart klimatpåverkan.

Jungfrulig aluminium vs. återvunnen aluminium från Hydro CIRCAL.

Jungfrulig polypropen vs. återvunnen polypropen vs. cellulosakomposit av kraftpapper från PaperShell.

Ny polyamid vs. återvunnen polyamid från kasserade fisknät av Circular Ocean.

Stål producerat med fossil energi vs. SSAB Fossil-free™-stål, tillverkat med HYBRIT®-teknologi.
Det är dags för ett materialsystemskifte
Den ständigt ökande konsumtionen av resurser och material är den främsta drivkraften bakom klimatförändringar och många andra miljöproblem. Under de senaste 50 åren har materialanvändningen tredubblats. Utan snabba och konkreta lösningar för ett hållbart nyttjande av naturresurser riskerar materialkonsumtionen att öka med ytterligare 60 % till år 2060.
Dagens materialkonsumtion bygger till stor del på ändliga, fossilbaserade råvaror och ohållbara globala värdekedjor. För att minska materialens miljöpåverkan driver Axfoundation initiativ som förvandlar restflöden och avfall till värdefulla resurser – och främjar användningen av lokala, outnyttjade och biobaserade material.
Det är dags för ett radikalt materialsystemskifte – där vi tar tillvara på allt som produceras, på ett regenerativt, förnybart och cirkulärt sätt.
– Amelie Silfverstolpe, projektledare för Framtidens material på Axfoundation
Avfall: ett designfel
Trots att tillverkning av material och produkter kräver stora mängder resurser och ofta skadar både miljö och klimat, är avfall fortfarande en grundläggande del av vår ekonomi. För att verkligen minska materialens påverkan behöver vi göra mer än att bara välja bättre alternativ – vi måste utnyttja alla resurser fullt ut, inklusive restflöden och avfall. Det innebär att vi bör se avfall som ett designfel och dessutom börja betrakta restflöden som en affärsmöjlighet.

Jungfruligt bomullstyg vs. återvunnet bomullstyg.

Läder (baserat på globalt marknadssnitt) vs. vävd rotting.

Spånskiva vs. spånskiva av återvunnet förpackningsmaterial från Recoma.
Att frikoppla affärsverksamhet från materialkonsumtion
Att använda bättre material räcker inte för att lösa den klimatkris vi står inför. I ärlighetens namn måste vi konsumera mindre. Genom att gå från en linjär ekonomi – där vi tar, tillverkar och slänger – till en cirkulär ekonomi som håller material och produkter i omlopp så länge som möjligt, kan vi halvera koldioxidutsläppen. Människors behov skulle kunna tillgodoses med bara en tredjedel av dagens materialförbrukning. Låt oss sikta på att bromsa materialflödet i ekonomin och frikoppla
Inom programmet Framtidens material vill Axfoundation stärka den lokala materialresiliensen och minska sårbarheten i leverantörskedjorna. Material Dialogues är ett sätt att väcka samtal om detta.
– Hanna Hobohm Skoog, programchef för Framtidens material på Axfoundation