Inkluderande samhälle

Utgångspunkten för Axfoundations arbete med mångfald, etablering och integration är människors lika värde, att mångfald lönar sig och är viktigt för Sveriges utveckling.

Vi tror att det fysiska mötet är en av nycklarna till förståelse.

Vi tror att det fysiska mötet är en av nycklarna till förståelse.

Om programmet

Forskning visar att den mest effektiva vägen till etablering i ett nytt land går via jobb och språk. Vi tror att det fysiska mötet är en av nycklarna till förståelse och en förutsättning för att bryta den ökande segregationen i Sverige. Vi tror också att tröskeln för engagemang måste vara låg för att många ska våga ta steget men också för att många har ont om tid. Därför skapade Axfoundation ÖppnaDörren som utgörs av fyra integrationsprojekt: Kompisbyrån, Invitationsdepartementet, Svenska med baby och Yrkesdörren.

De tre initiativen Kompisbyrån, Invitationsdepartementet och Svenska med baby var redan befintliga ideella verksamheter som ÖppnaDörren erbjuder stöd och hjälp att skala upp sina verksamheter. Däremot skapades och drivs Yrkesdörren av Axfoundation själva. Samtliga projekt underlättar för etablerade och nya svenskar att träffas och skapa kontakter genom aktiviteter som inte tar mer än en timme att genomföra.

”Mötet, samtalet, möjligheten att förstå det svenska och också för oss svenskar att förstå det som kommer från andra länder, det är helt avgörande för att integration ska kunna fungera” Antonia Ax:son Johnson

Resultat

I Axfoundations resultatrapport 2020 – Act to inspire &inspire to act – finns ett axplock av de framgångsrika resultaten från programområdet – men vi delar också med oss av exempel från då saker inte riktigt gick som planerat. För det krävs mod att misslyckas för att innovera och accelerera lösningar för en mer hållbar värld.

Våra projekt

Intervjuer

Aktuellt

Kontakt