Trevligt folk – film för åttondeklassare

Trevligt folk är ett tidigare projekt med stöd från Axfoundation. Våren 2013 anmäler sig Somalia till bandy-VM i Irkutsk, Sibirien – det första afrikanska laget någonsin. Men spelarna bor inte i Somalia, de bor i Borlänge och har aldrig tidigare stått på ett par skridskor. Den kända duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson får nys på projektet och bestämmer sig för att följa arbetet och truppen under ett och ett halvt år. Resultatet blir Trevligt folk, en dokumentärfilm som med hjärta, hjärna och humor tar sig an ämnen som fördomar och rasism. Stiftelsen Teskedsorden, med delfinansiering från Axfoundation och Borlänge kommun stod bakom initiativet.

I skolan finns stora möjligheter att skapa positiva mötesplatser för elever med olika identitetsuttryck.  Skolan har i sin läroplan ett tydligt uppdrag att främja förståelse och empati för andra människor. För att stödja lärarna i detta uppdrag finns filmen tillgänglig för samtliga åttondeklasser i Sverige, utan kostnad på Teskedsordens hemsida.

De pedagogiska övningarna till filmen Trevligt folk är anpassade till högstadiet och kan användas för att introducera och fördjupa arbetet med mångfaldsfrågor, som integration och diskriminering. Övningarna är lämpade för ämnesövergripande undervisning och har stöd i läroplanen, särskilt för lärare som undervisar i svenska, svenska som andraspråk och samhällsorienterande ämnen.

Är du lärare i åttan? FIlmen och en lärarhandledning finns tillgänglig för nedladdning. Beställ filmen här:  www.teskedsorden.se/trevligt-folk/

Projekt inom inkluderande samhälle