IKEA och Jessie Sommarström lanserar 50/50-pannbiff med svensk baljväxtfärs

2024.04.22

Med pannbiffen vill Jessie Sommarström tillsammans med Årets Kock bidra till en minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa – samt lyfta att hållbar mat inte ska vara en klassfråga. Foto: IKEA Sverige

Med pannbiffen vill Jessie Sommarström tillsammans med Årets Kock bidra till en minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa – samt lyfta att hållbar mat inte ska vara en klassfråga. Foto: IKEA Sverige

Det som en gång föddes som en idé på Torsåker gård skalas nu upp rejält. En färs gjord på hela svenskodlade baljväxter intar alla IKEA Sveriges restauranger. Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022, har tagit fram en modern version av den klassiska pannbiffen med hälften kött och hälften svenskodlad baljväxtfärs – en god, nyttig och hållbar nyhet.

Med pannbiffen vill Jessie Sommarström tillsammans med Årets Kock bidra till en minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa – samt lyfta att hållbar mat inte ska vara en klassfråga. IKEA vill öka tillgängligheten på mer växtbaserad mat som en del av en varierad kost och möta en ökad efterfrågan på växtbaserade alternativ.

Forskning visar att vi måste äta betydligt mindre kött och gå över till mer växtbaserad mat både för vår planet och för vår hälsa. Med den här pannbiffen hoppas jag att fler ser fördelarna med en varierad kost. Det är också ett sätt att erbjuda en praktisk och enkel lösning för familjer att minska sin köttkonsumtion. Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön.

– Jessie Sommarström

Torsåker gård är Axfoundations testgård och utvecklingscentrum.

Torsåker gård är Axfoundations testgård och utvecklingscentrum.

Genom att använda hela baljväxter följer viktiga fibrer med.

Genom att använda hela baljväxter följer viktiga fibrer med.

Anna Henning Moberg är operativ verksamhetschef på Torsåker gård. Foto: Linda Prieditis

Anna Henning Moberg är operativ verksamhetschef på Torsåker gård. Foto: Linda Prieditis

Idén till den första svenska baljväxtfärsen föddes 2017 på Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum strax utanför Upplands Väsby. Tillsammans med handel, kockar, lantbrukare och forskare utvecklade Axfoundation produkten Svensk Baljväxtfärs.

Grundreceptet är enkelt med endast 5 ingredienser: sötlupin, åkerböna, gråärt och rester från kallpressad rapsproduktion samt lite salt. Inget mer. Genom att använda hela baljväxter följer viktiga fibrer med och dessutom minimeras de restflöden som annars kan uppstå om baljväxter fraktioneras i olika processer. Resultatet blev ett alternativ som är gott, har högt näringsinnehåll, är hållbart producerat och har en låg klimatpåverkan.

Efter att färsen testats och uppskattats av såväl storkökskockar som konsumenter lämnade Axfoundation över produktutvecklingen och den vidare kommersialiseringen till Svenska Färsodlarna 2020, som nu driver det gröna proteinskiftet vidare, en måltid i taget med sin produkt: Svenskodlad Färs. Steget från pilot till kommersiell skala är en naturlig del i Axfoundations arbetsmodell.

Vi utvecklar praktiska lösningar som vi tror kan inspirera till förändring, men eftersom vi som organisation är inte vinstdrivande lämnar vi över framgångsrika innovationer till andra att skala vidare. Vår ambition med att ta fram en svensk baljväxtfärs var att bidra till en ökad baljväxtodling i Sverige och samtidigt bidra till minskad konsumtion av icke hållbart producerat kött. Det här steget med uppskalning på IKEA är ett fantastiskt steg i den riktningen.

– Anna Henning Moberg, operativ verksamhetschef på Torsåker gård

IKEA hoppas att pannbiffen i ny tappning ska få fler fler att vilja ta steget och prova en mer växtbaserad rätt – även om man inte vill gå över till helt växtbaserad mat. Pannbiffens resa började när Jessie Sommarström tillsammans med Årets Kock skapade Årets Rätt 2023. Jessie tog fram en rätt med köttbullar som var gjord av 50 procent kött och 50 procent färs på hela svenskodlade baljväxter, dessa severades i tomatsås med pasta.

Genom Årets Rätt 2023 ville Jessie och Årets Kock inspirera till att dryga ut Sveriges mest älskade husmansrätter, traditionella och moderna, för att bidra till minskad klimatpåverkan och en bättre hälsa. Att en ny tolkning av Årets Rätt 2023 nu släpps på alla IKEA-varuhus i Sverige är en milstolpe.

Rätten börjar serveras i alla IKEA varuhus i Sverige den 14 maj 2024.

Läs mer om resan med Svensk Baljväxtfärs – från böna till färdig produkt.

Kontakt

Aktuellt

Aktuellt inom Framtidens mat