Innovativ baljväxtfärs nu i butik

2019.05.03

Färs gjord på baljväxt.

Färs gjord på baljväxt.

Efter att med framgång ha sålts i såväl Urban Delis butiker som av Martin & Servera, letade sig äntligen den innovativa baljväxtfärsen in på Hemköp under våren. Färsen innehåller inte vanlig soja utan fyra svenskodlade grödor med högt proteininnehåll – sötlupin, åkerböna, gråärt och raps. Baljväxtfärsen har utvecklats på Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel.

Grönsakshallen Sorunda har varit avgörande för både uppskalning av produkten och försäljning. Det är det långtgående samarbetet mellan flera aktörer som möjliggjort en ny produkt på marknaden – samtidigt har ett viktigt steg tagits för baljväxtodling i Sverige. Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation, menar att svenska baljväxter är ett steg i rätt riktning mot ett proteinskifte.

– Vår drivkraft är att öka den svenska odlingen av baljväxter. Vi behöver minska vår köttkonsumtion av klimat- och hälsoskäl och då är proteingrödor ett bra alternativ. Baljväxter binder dessutom kväve i marken vilket minskar behovet av gödningsmedel, ytterligare ett plus för miljö. Soja används idag i flitigt som ett alternativt protein, men idag odlas soja ofta under problematiska förhållanden långt ifrån Sverige med långa transporter och ohållbara odlingsmetoder. Med den här satsningen på baljväxter som sötlupin ville vi se vad vi kunde odla i Sverige för att bidra till ett proteinskifte, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens Mat, Axfoundation.

Urban Deli har tagit fram tre färdigrätter; en lasagne, en bolognese och en färdigkryddad tacofärs med färsen som bas. Rätterna finns till en början i fyra Hemköpsbutiker i Stockholm; Hemköp City,  Hemköp Mall of Scandinavia, Hemköp Torsplan och Hemköp Sabis Fältöversten.

Aktuellt inom Framtidens mat