Matmissionen nyöppnar i Veddesta

2016.09.16

I mars 2016 brann Matmissionen i Rågsved ner. Sedan dess har Stockholms Stadsmission tillsammans med Axfood intensivt letat efter en lokal för att möjliggöra en nyöppning av Matmissionen och därmed återigen kunna hjälpa alla de medlemmar som lever i ekonomisk utsatthet. Nu är det Veddestas tur att få en Social Supermarket. Dörrarna öppnar den 26 september.

Matmissionen i Rågsved var en succé från början med 1 200 medlemmar redan efter tre månader – därför var det extra viktigt att starta upp en ersättningsbutik så fort det bara gick efter det att butiken i Rågsved brann ned. Butiken i Veddesta ska precis som den i Rågsved bidra till positiv samhällsnytta på flera sätt; skapa ekonomiskt utrymme för människor i ekonomiskt utsatthet, möjliggöra arbetsträning i butik och bidra till att minska onödigt matsvinn.

–  Tack vare Willys har vi nu en ny lokal som vi planerar att öppna butiken i under september månad. Matmissionen får en ny adress och den här gången är det Veddesta som ligger nordväst om Barkarby i Järfälla kommun. Alla är välkomna att handla hos Matmissionen, även om vi främst vänder oss till våra medlemmar som lever i en utsatt ekonomisk situation, säger Johan Rindevall, verksamhetsledare Matmissionen, Stockholms Stadsmission.

Inredning och färdigställande av butiken har pågått hela sommaren. Butiken kommer inte ha ett fullt sortiment som en vanlig butik, utan kommer att sälja de varor som det för tillfället är överskott på. Axfood är medgrundare till Matmissionen och Axfoundation har varit med och stöttat projektet sedan starten.

–  Den här idén var för bra för att elda upp. Jag är glad att vi nu funnit en ny lokal för att bygga upp Matmissionen igen. Det här projektet är en viktig del i vårt arbete för minskat matsvinn. Kan vi dessutom med hjälp av Stockholms Stadsmission koppla det till en social insats är det förstås dubbel glädje, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Matmissionen är öppen för alla men medlemmar får handla varor till 1/3 av vanligt butikspris eller mindre. För att få medlemskap krävs att man har något av följande – försörjningsstöd, etableringsersättning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, garantiersättning (låg sjukersättning), garantipension (låg pension), dagersättning från Migrationsverket eller sjukpenning, sjukersättning, A-kassa, pension eller lön som understiger 8700 kr/mån efter skatt.

Stockholms Stadsmission står som ägare av butiken och ska driva den som ett socialt företag. I butiken ges människor förutsättningar att närma sig arbetsmarknaden genom personligt stöd och yrkescoachning. På sikt kan det komma att finnas plats för upp till 20 personer i butiken. De som arbetstränade i Matmissionen i Rågsved erbjuds att återvända om möjlighet finns för dem.

Kontakt

Artiklar