Räddad mat mättar stockholmarna: ”För mig är butiken livsviktig”

2019.09.24

– För mig är butiken livsviktig, säger kunden Lena Lindgren till DN.

– För mig är butiken livsviktig, säger kunden Lena Lindgren till DN.

På Matmissionen kan ekonomiskt utsatta handla skänkt mat med kort datum för en tredjedel av priset. I helgen uppmärksammade DN butiken i Hägersten som drivs av Stadsmissionen i Stockholm. Butiken finns till för att ta vara på mat som annars skulle slängas och samtidigt ge de som inte har råd att köpa mat i vanliga butiker en chans att kunna handla. Axfoundation var med från starten som en av finansiärerna.

Matmissionen är Nordens första sociala supermarket och öppnade 2015. Butiken har inte ett fullt sortiment utan säljer livsmedelsöverskott från andra butiker. Livsmedelskedjor har höga krav på vad de skickar till sina butiker. En lite sned etikett, eller att varan går ut om sju dagar i stället för åtta, kan räcka för att den inte riktigt når upp till butikernas krav. Men i stället för att maten slängs, körs maten till Matmissionens butik. Läs mer om projektet.

”För mig är butiken livsviktig” – kunden Lena Lindgren från Rågsved i en intervju med DN.

Lena är en av butikens medlemmar vilket innebär att hon får handla matvaror på Matmissionen för runt en tredjedel av det vanliga priset. Läs hela artikeln (betaltjänst på DN).

Artiklar