Vi tipsar om seminariet: ”Migrationens möjligheter”

2017.11.09

Migrationens möjligheter” anordnas den 29/11 av Tankesmedjan Global Utmaning och Kulturhuset Stadsteatern, i panelen deltar bl.a. Axfoundations styrelseordförande Alexandra Mörner.

Integrationen är en av de viktigaste frågorna i valet 2018. Hur skalar vi upp goda exempel från de kommuner som lyckats bra? Sveriges befolkning ökar. Fler personer invandrar till Sverige, och fler barn föds. Samtidigt blir befolkningen allt äldre, utan invandring skulle Sveriges befolkning minska. I sin prognos fram till 2035 konstaterar Statistiska Centralbyrån att ”det är de utrikes födda som beräknas stå för hela ökningen av personer i yrkesaktiv ålder.”

Sverige har erfarenhet av invandring och migration sedan många decennier. Idag ökar ändå segregationen och klyftorna i samhället växer. Vilken migrationspolitik behövs för att möta tilltagande flyktingströmmar och stora behov av arbetskraft? Vilken integrationspolitik kan minska ojämlikhet och utanförskap?

I Sverige finns det flera kommuner som lyckats bra i arbete kring integration och med att matcha kompetens med arbetstillfällen – bland andra Åre, Botkyrka och Krokom. Varför är det viktigt för såväl nyanlända som för kommuner och staten med en snabb integration i samhället? Hur kan de goda exemplen skalas upp?

Välkommen till det tionde samtalet i Tankesmedjan Global Utmanings och Kulturhuset Stadsteaterns serie om framtidsfrågor. Under ledning av Birgitta Englin, senior rådgivare på tankesmedjan Global Utmaning och med hjälp av en rad framstående experter undersöker vi lösningar på globala och komplexa samhällsfrågor.

När: Onsdag 29 november
Tid: kl. 17.00–18.30
Plats: Foajé 3, Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré – Ingen anmälan krävs

Medverkande:
Helene Fritzon, migrationsminister
Kristina Persson, grundare tankesmedjan Global Utmaning
Maria Söderberg, kommunstyrelsens ordförande Krokom
Kristof Tamas, kanslichef Delegationen för migrationsstudier
Loren Bakkalian, Krokomsbostäder, Krokoms kommun
Lena Micko, ordförande Sveriges kommuner och landsting, SKL
Anders Lago, Hyresgästföreningen
Alexandra Mörner, styrelseordförande Axfoundation

Fler medverkande tillkommer.

Mer information via Facebook eventet.

Varmt välkommen!

Artiklar