Quizrr nylanserar i Kina

2017.03.19

Ett litet steg för mänskligheten, ett stort för Quizrr – och kinesiska fabriksarbetare, möjligen!? I mitten av mars lanserade Quizrr sin nya modul WE (Workers Engagement) i Shanghai. Arbetares involvering och föreningsfrihet har sedan länge varit ett gissel för köpande företag i Kina, vars koder stipulerar att ILO:s kärnkonventioner ska följas i leverantörsleden.

Därför är detta träningsverktygs potential högoktanigt spännande för den som vill stödja och driva goda arbetsvillkor hos kinesiska leverantörer. För även om Kina saknar fria fackföreningar är det fullt tillåtet att bilda arbetskommittéer på fabrikerna enligt demokratiska metoder. Men få känner till det. Anställda på fabrikerna är heller inte vana att förhandla eller föra dialog med sina chefer. Quizrr är ett digitalt utbildningsverktyg med syftet att upplysa anställda om deras rättigheter och skyldigheter. Den senaste modulen WE fokuserar på rätten att nominera och rösta fram representanter till arbetskommittéer på fabrikerna.

Idag används Quizrr på fler än 100 fabriker i Kina och Bangladesh. Drygt 20 av dem levererar till företag inom Axel Johnson-gruppen: Axfood, AxLoad, Filippa K, Kicks, Martin & Servera och Åhléns. Axfoundation stödjer bolagen att använda Quizrr genom att subventionera licenskostnaden. Läs mer här.

Aktuellt inom Hållbar produktion och konsumtion