Människorättsförsvarare döms för förtal i Thailand

2018.03.26

Idag dömdes människorättsförsvararen Andy Hall av en thailändsk domstol att betala ett skadestånd på motsvarande 2,6 milj SEK till fruktproducenten Natural Fruit Co Ltd. Företaget stämde Hall för förtal efter en intervju som Hall gav till engelska Al-Jazeera i april 2013. I intervjun berättade Hall om utnyttjade migrantarbetare på ananasfabriken, baserat på research han gjort på uppdrag av den finska organisationen Finnwatch.

– Vi är helt förfärade över dagens beslut. Det kommer som en chock, säger Sonja Vartiala, verkställande direktör för Finnwatch.

Domen begränsar yttrandefriheten och förhindrar rapportering av brott mot mänskliga rättigheter. Axfoundation är redan involverat i ett projekt i Thailand för att stärka migrantarbetares rättigheter. Projektet involverar tio nordiska företag, bland annat Axfood och Martin & Servera. 

– Domen mot Andy Hall, och flera andra åtal som vilar över honom och migrantarbetare som klagat över usla arbetsvillkor på thailändska fabriker, visar hur allvarlig situationen är i Thailand. Vi måste fortsätta vårt arbete, och mobilisera företag som handlar i Thailand att markera mot detta, säger Viveka Risberg, Program Director för Social hållbarhet på Axfoundation. Läs artikel i AP/NY Times här.

Mer om vårt arbete i Thailand här.

Aktuellt inom Hållbar produktion och konsumtion