Branschen diskuterar migrantarbete i Thailand

2016-09-29

I slutet av september bjöd Axfoundation journalisten och forskaren Andy Hall till ett första svenskt branschmöte om migrantarbetare i Thailand. Även International Organization for Migration, Business Social Compliance Initiative, Ethical Trading Inititative och QuizRR deltog på mötet som samlade ett dussin företag inom livsmedelssektorn samt migrations- och arbetsmarknadsexperter från Justitie- och Utrikesdepartementet.

Thailand är en stor producent av processad kyckling, fisk och frukt. Inom livsmedelsindustrin arbetar över 3 miljoner migrantarbetare från Myanmar, Kambodja och Laos. Flera rapporter har avslöjat människorättskränkningar såsom trafficking, tvångsarbete, slavarbete och omänskliga arbetsvillkor i så hög grad att EU 2015  utfärdade ett så kallat gult kort mot Thailand som exportör av fisk och skaldjur. Arbetstagares rättigheter i allmänhet och migrantarbetares i synnerhet är under hot, och militärregimen i Thailand har en repressiv hållning mot aktivister och NGO:er.

Efter flera år långa rättsliga processer dömdes Andy Hall den 20 september 2016 till fyra års fängelse och höga böter för brott mot den thailändska datalagen och förtal mot företaget Natural Fruit, vars ananasfabrik han undersökt 2012 för organisationen Finnwatchs räkning. Domen sänktes till villkorlig på grund av att Hall var ostraffad och människorättsaktivist och Hall kan därmed röra sig fritt. Hans fall har väckt stor internationell uppmärksamhet och reflekterar den svåra människorättssituationen i Thailand.

Konsumenter och företag reagerar i växande grad på den dåliga rättighetssituationen i Thailand. Även hotell- och reseindustrin har fått kritik för allvarliga brister. Inom livsmedelsindustrin har flera fall har blivit kända där migrantarbetare utnyttjats och tvångsarbete konstaterats. Svenska företag och den offentliga sektorn ska diskutera vad som kan göras på mötet som Axfoundation tagit initiativ till.  Hur går det att förebygga kränkningar? Hur ska processen se ut efter att kränkningar skett? Här har stater och företag ett delat ansvar (UNGP pelare 3). Mötet arrangerades i samarbete med Svensk Handel och Svensk Dagligvaruhandel.

Läs mer om Andy Hall och domen mot honom.

Aktuellt inom Hållbar produktion och konsumtion