Innovationerna som ska rädda världen

2016.09.06

Den 5 & 6 september deltog Axfoundation på Sthlm Tech Fest – Stockholms stora årliga techevenemang. En dag ägnades åt de globala hållbarhetsmålen, SDG:erna. Smarta tech-lösningar presenterades av entreprenörer inom områdena hunger, fattigdom, klimat, vatten, energi, hållbara städer, fred och barn.

Dagen var späckad med världsförbättrande produkter och lösningar, vissa ännu på idéstadiet, andra lanserade och spridda. Varje målområde inleddes med en huvudtalare och i panelerna som bedömde innovationerna satt specialister inom varje område.

Axfoundations Carolina Sachs deltog i en panel som kommenterade olika lösningar på  framtidens mat. Entreprenörerna presenterade superfood (Soylent), lab-framställt kött (Memphis Meat), smarta etiketter (Innoscentia) och en mjukvara som ger utslag när maten börjar bli gammal (Impact vision).

Andra ögonbrynshöjare var Agricool, containern det går att odla 120 gånger mer effektivt i än under bar himmel, Blokable och Regen villages med energieffektiva bostadslösningar, appen Olio som får grannar att minska matsvinn och endingruralhunger.org, som följer upp och visar hur det går för världens 193 länder och hållbarhetsmål nr 2 – Ingen hunger.

Dagens första huvudtalare var Skype-grundaren Niklas Zennström, djupt engagerad i vattenfrågan i allmänhet och Östersjön i synnerhet. Han menade att det är entreprenörer som måste lösa planetens utmaningar, politiken går för långsamt. Inte minst Östersjön som är ett av världens sjukaste hav behöver hjälp av innovationer.

Isabella Lövin, språkrör och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, kände sig på hemmaplan bland de 17 lådorna som stod staplade på scen, en för varje mål. Lövin uttryckte sig hoppfullt om klimatavtalet i Köpenhamn och hållbarhetsmålen som är universella och samlar alla aktörer i jordens samtliga länder. Men hon underströk att utmaningarna i världen är stora, inte minst vattenbristen och de hotade haven är akuta problem som måste lösas med både politik och innovationer.

Ola Rosling från Gapminder höll ett brandtal för världens positiva utveckling. Hans budskap var att världen är mycket bättre än den framställs i media. Publiken fick tio budord att hålla sig till som ska ge moståndskraft mot mediernas (och vår egen hjärnas!) längtan efter drama, behov av bekräftade fördomar och rädsla för det okända.

Transformationer som lät osannolika men var helt på riktigt var Co2-utsläpp som blir mobilskal, urin som blir energi, maskar som blir Omega 3-olja, alger som blir biobränsle och illegala massförstörelsevapen, AK77:or, som nedsmälta till tackor blir till ”fredsstålet” Humanium.

Sist men inte minst det ultimata beviset på att människan har förmågan att lösa problem med kreativitet, teknik och humor: de somaliska getterna. Investera, namnge och sköt dem via www.ari.farm. Bäää!

Aktuellt inom Framtidens mat