Matmissionen finalist till civilsamhällespris

2016.11.30

Matmissionen, Fritidsbanken och ”Vi Gör Vad Vi Kan” (VGVVK). De var finalister i ideella sektorns utmärkelse för sociala insatser – Årets initiativ, som ges ut av Forum tillsammans med Vinnova och IBM. Vinnaren VGVVK utsågs den 5 december på Civilsamhällesgalan.

– De tre finalisterna är alla fantastiska initiativ som under det senaste året har visat att det verkligen går att göra skillnad för många människor, både genom akuta och långsiktiga insatser, sade Göran Pettersson, generalsekreterare för Forum idéburna organisationer med social inriktning.

Matmissionen är Nordens första ”social supermarket”. Axfood är medgrundare men Matmissionen ägs och drivs av Stockholms Stadsmission. Axfoundation har stöttat projektet från starten. Matmissionen minskar matsvinn, skapar ökad egenmakt för medlemmar i ekonomisk utsatthet och erbjuder platser för arbetsintegration med fokus på yrkescoaching och personlig handledning. Initiativet motverkar fattigdom och ekonomisk utsatthet, samtidigt som det bidrar till en hållbar konsumtion och produktion.

Vinnaren Fritidsbanken är en verksamhet som bygger på att allmänheten skänker begagnad sport- och fritidsutrustning, som Fritidsbanken sedan lånar ut. VGVVK startades av en grupp privatpersoner för att hjälpa de människor på flykt som kom till Lesbos. Initiativet växte till något som kan liknas vid en folkrörelse och har nu blivit en insamlingsstiftelse.

– Vi fick in väldigt många nomineringar som alla på olika sätt bekräftar just detta – att civilsamhället är en arena för samhällsförbättrande innovation. Därför känns det extra kul att nu presentera dessa tre finalister, sade Göran Pettersson.

Årets initiativ var ett samarbete mellan Forum – Idéburna organisationer med social inriktning, IBM och Vinnova. En jury bestående av dessa tre organisationer samt Skjutsgruppen (som vann priset 2013) tog ut de tre finalisterna.

Aktuellt inom Framtidens mat