Axfoundations Do Tank 15 Nov 2023 – Hur ska 200 miljoner ton solpaneler återvinnas?

2023.10.13

Axfoundations Do Tank: Cirkulära solpaneler

På agendan: Hur skapar vi ett hållbart system för solpaneler över hela livscykeln – ett system som minimerar materialförluster, säkrar materialförsörjning och bidrar till ökad svensk konkurrenskraft?

Datum: 15 november

Tid: 13.00 – 13.45

Plats: Livesändning

Arrangeras av: Axfoundation

Talare:

  • Johanna Behrman, Projektledare Cirkulär ekonomi, Axfoundation
  • Anna Werner, VD, Svensk Solenergi
  • Fredrik Engström, Riksrevisionen

Moderator: Linda Andersson, Kommunikationsansvarig, Axfoundation

Den förnybara energisektorn med solenergi växer exponentiellt – men med en mörk baksida; en omfattande mängd solpanelskrot. Skrotet beräknas öka till 200 miljoner ton år 2050. Det kan jämföras med dagens plastavfall som är 400 miljoner ton. Det finns enorm potential i återbruk och återvinning med stor affärs- och samhällsnytta, men än så länge har marknaden varit outforskad. Hur går vi till väga för att skapa ett hållbart system för solpaneler över hela livscykeln? Välkommen till Axfoundations Do Tank – ett livesänt kunskapsarrangemang med fokus på praktiskt görande.

Evenemanget sänds direkt från Torsåker gård och samlar representanter från bland annat solenergibranschen, Riksrevisionen och experter inom cirkulär ekonomi. Med inspirerande talare utforskar vi området Cirkulära Solpaneler: Vilka är problemen? Vilken är potentialen? Hur tar vi oss hela vägen till en hållbar affärsmodell?

Varför en Do Tank?

Tillsammans med en bredd av aktörer utforskar Axfoundation just nu solpanelernas utmaningar och praktiska lösningar på bred front. Bland annat ingår vi i ett nyligen uppstartat konsortium för ett större projekt med bland andra El-Kretsen, KTH, Remondis, Stena Recycling och Svea Solar. Samtidigt undersöker vi ytterligare vägar framåt. Vi vill få med hela värdekedjans perspektiv, vidga problemställningen och säkerställa att all fakta finns på bordet. Därför bjuder vi in till en praktisk Do Tank som inleds med en livesänd faktaspäckad genomgång av nuläge och potential – öppen för alla med intresse i frågan att medverka. Efter en klarare nulägesbild kavlar vi upp armarna och börjar adressera problematiken.

Aktuellt inom Framtidens material

Kontakt