Den svenska sillen – från fodermjöl till innovativ vardagsmat
Mindre än en femtedel av Sveriges fiskfångst når tallriken. Ett enormt resursslöseri som projektet Sillfärs...
Läs merMindre än en femtedel av Sveriges fiskfångst når tallriken. Ett enormt resursslöseri som projektet Sillfärs tagit sikte på att förändra. I grunden ligger en innovativ process som gör att köttet som sitter mellan sillens ben kan tas till vara – en smakrik råvara som hittills skickats till foder men som nu kan användas i sillfärs. På Torsåker gård arbetar Axfoundation tillsammans med forskare, kockar och livsmedelsföretag för att öppna upp för fler smakrika, näringstäta och hållbara produkter. Under 2024 lanserades Sillenbergaren med hälften sillfärs och hälften baljväxter.
Mindre än en femtedel av Sveriges fiskfångst når tallriken. Ett enormt resursslöseri som projektet Sillfärs...
Läs merEtt matsystem som nyttjar ekosystemtjänster och samtidigt är lönsamt, är det möjligt? För att ta...
Läs merSolenergi är en ren och förnybar energikälla med stora miljö- och klimatfördelar, men också utmaningar....
Läs merGår det att tillgodogöra sig likvärdiga mängder mineraler från växtbaserad mat som från kött? Tyvärr...
Läs merTänk om ull kunde spåras längs hela den internationella ullvärdekedjan - från gård till slutligt...
Läs merKan en light-version av regenerativt jordbruk vara nyckeln till att öka kolinlagringen i marken? Sedan...
Läs merPerenna grödor, det vill säga grödor som växer flera år på samma plats och inte...
Läs merAxfoundation och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) samlar såväl forskare som praktiker från Boden till Öland för...
Läs mer