Människans Natur 2014 – Sånt som växer

När Axfoundation arrangerade Människans Natur 2014 var temat Sånt som växer - i människan och utanför. Den årliga konferensen, som undersöker människans inre och yttre natur samt naturen själv, hölls i juli i Torekov. I vanlig ordning ville vi dissekera ett ämne utifrån olika synvinklar. Under en dag på Bjärehalvön diskuterades på vilket sätt en annan sorts tillväxt är möjlig, en tillväxt som utgår från den mänskliga naturen och samtidigt tar hänsyn till att människan befinner sig i naturen.

Hur uppnås harmoni? De senaste fyrtio åren har vi intalat oss att det finns ett stort och enkelt svar på den frågan: genom att vi omger oss av saker vi tycker om. Men det stämmer inte. Trots att var och en av oss äger mer saker än någonsin är vi inte mer harmoniska idag än för fyrtio år sedan – snarare tvärtom.

Den oerhörda ekonomiska tillväxt som skett under den här perioden, driven av vår närmast bulimiska konsumtion av saker, har alltså skapat en massa finansiella värden men till ett högt pris i form av miljöförstöring, global uppvärmning och en generell försämring av mänsklighetens psykiska och fysiska hälsa. Det är denna svårstoppade tillväxt som inte för med sig något gott som vi kallar för illväxt.

Vår ekonomi är beroende av att vi förbrukar saker men vår planet klarar inte att vi slänger saker. Framtidens tillväxt måste därför kunna inkludera både förbrukning och återbrukning på samma sätt som naturen gör. I hagen lever grisar i harmoni med naturen medan de går på tillväxt. På den fria ängen växer inga träd till himmelen – ändå kan de leva gott i många hundra år. I skogen skapas inga sopor – det som av jord är kommet blir så småningom jord igen.

Vi kan inte avskaffa något så naturligt som tillväxt, men utmaningen är att kunna se till att saker växer på samma sätt som i naturen. Det är också då vi kan uppnå den eftersträvade harmonin.

Talare: Thomas Frostberg: Ekonomiredaktör Sydsvenskan, Antje Jackelen: Ärkebiskop i Svenska Kyrkan, Steven Wise: President and Founder, Non-Human Rights Project, Gun Ragnarsson: Grisbonde Kärragärde Gård, Tvååker, Suzanne Berdino: Cirkusartist och Dressör, Agneta Stark: Docent i företagsekonomi och samhällsdebattör, Andreas Stillborg: Sverigeansvarig och analytiker AirBnB, Matti Jokela: Grundare Toolpool och ägare av Malmö Järnhandel, Katarina Pelin: Kommunchef i Båstad, David Orlic: Valstrateg Socialdemokraterna, Kim Jacobsson: VD på Ungdomar.se, Lasse Askov och Bo Lindegaard: gastronomiska duon I´m a Kombo, Timothy Crews: Director of Research and Ecologist, The Land Institute, Kansas, Ted Harris: Doctor of Divinity , author, pastor

Intervjuer

Om Människans Natur

Seminarieserien Människans Natur är en informell salong med sand mellan tårna, där vi tar upp intressanta aspekter av människans inre och yttre natur, och vårt förhållande till planeten. Tillsammans med forskare, politiker, näringslivsprofiler, lokala bönder, journalister, civilsamhällesrepresentanter och andra gamla kompisar utforskar vi möjligheter och lösningar för en hållbar utveckling av samhället från ett vetenskapligt, tekniskt, kulturellt och socialt perspektiv.

Människans Natur sedan starten