Människans Natur 2012 – Cogito, ergo facio

När Axfoundation arrangerade Människans Natur 2012 var temat Cogito, ergo facio. Den årliga konferensen, som undersöker människans inre och yttre natur samt naturen själv, bjöd in talare och gäster till en dag full av tankar och diskussioner om konsten att leva som människa.

Medveten och omedveten, empatisk och egoistisk, kreativ och inkörd i gamla hjulspår, sådan är människan och mycket mer därtill. Vi är en av jordens mest framgångsrika arter med möjlighet att överleva under de mest skiftande betingelser. Vi har anpassat oss, men också påverkat och förändrat vår omgivning till att passa våra syften – så till den milda grad att vi närmar oss gränsen för vad planeten tål. Och nu måste vi tänka till. Hur kan vi använda kulturen, företagandet, vetenskapen och andligheten för att skapa en hållbar framtid tillsammans?

Talare: Martin Ingvar: Professor i integrativ medicin vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, Mats Lekander: Professor i hälsopsykologi vid stressforskningsinstitutet, Karolinska Institutet, Nils-Erik Sahlin: Filosof, professor i medicinsk etik, Lunds Universitet, Ruben Östlund: Regissör, Camilla Sarner: El Sistema, Lars Trädgårdh: Professor i historia vis institutionen för socialvetenskap, Ersta Sköndal Högskola, Emma Ihre: Finansanalytiker

Intervjuer

Om Människans Natur

Seminarieserien Människans Natur är en informell salong med sand mellan tårna, där vi tar upp intressanta aspekter av människans inre och yttre natur, och vårt förhållande till planeten. Tillsammans med forskare, politiker, näringslivsprofiler, lokala bönder, journalister, civilsamhällesrepresentanter och andra gamla kompisar utforskar vi möjligheter och lösningar för en hållbar utveckling av samhället från ett vetenskapligt, tekniskt, kulturellt och socialt perspektiv.

Människans Natur sedan starten