2019-06-01
Resursfisk – underutnyttjade fiskarter
Sverige har stora resurser av näringsrik sjömat, men endast ett fåtal arter landas och saluförs....
Läs merSverige har stora resurser av näringsrik sjömat, men endast ett fåtal arter landas och saluförs. Flera arter, som braxen, har hittills inte räknats som kommersiellt gångbara utan slängts tillbaka i vattnet. I projektet Resursfisk har Axfoundation, Länsstyrelsen Stockholm och Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund samlat forskare, kostchefer, yrkesfiskare, grossister och dagligvaruhandel för att kartlägga tillgången på underutnyttjade fiskarter, utvärdera deras potential och tillsammans utveckla en effektiv värdekedja. Resultatet är en storskalig infrastruktur för hantering, beredning och försäljning av svenska insjöfiskar som tidigare ratats. Dessutom har en hållbar braxenfärs tagits fram för foodservice. Från 2022 finns även fish cakes på braxen tillgänglig i frysdisken för konsument.
2019-06-01
Sverige har stora resurser av näringsrik sjömat, men endast ett fåtal arter landas och saluförs....
Läs mer2019-05-01
Visste du att cirka 80% av maten i en vanlig livsmedelsbutik är beroende av humlor...
Läs mer2019-04-01
De flesta utmaningar som jordbruket brottas med idag – stora utsläpp av växthusgaser, jorderosion, näringsläckage...
Läs mer2019-02-01
På Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för hållbara livsmedelssystem, undersöker vi tekniker och odlingssätt som bidrar...
Läs mer2019-01-01
De flesta problem som jordbruket brottas med idag – stora utsläpp av växthusgaser, jorderosion, näringsläckage...
Läs mer2018-12-01
Axfoundation är aktiva i styrelsen för Exceptionell Råvara. Föreningens syfte är att driva utvecklingen och...
Läs mer