2019-10-05
Svensk Baljväxtfärs – från böna till färdig produkt
Går det att hitta ett alternativ till den köttråvara vi använder allra mest i Sverige,...
Läs merGår det att hitta ett alternativ till den köttråvara vi använder allra mest i Sverige, köttfärsen? Ett alternativ som både har högt näringsinnehåll, är hållbart producerat och har en låg klimatpåverkan? För att testa just det samlade Axfoundation handel, kockar, lantbrukare och forskare. Resultatet blev Svensk Baljväxtfärs gjord på sötlupin, åkerböna och gråärt - en färs som idag serveras i allt från skolkök till lunchmatsalar och i familjers fredagstacos. Efter att Axfoundation gjort resan från böna till färdig produkt, lämnades vidare produktutveckling och kommersialisering över till en kommersiell aktör 2020; Svenska Färsodlarna. Ett naturligt led i Axfoundations arbetsmodell.
2019-10-05
Går det att hitta ett alternativ till den köttråvara vi använder allra mest i Sverige,...
Läs mer2019-10-01
Om vi ska klara klimatmålen måste vår kött- och mejerikonsumtion minska. Tillväxten för kött- och...
Läs mer2019-09-01
Vi vet att vi på totalen måste äta mindre kött, både för vår hälsa och...
Läs mer2019-08-01
Vad kan vi tillsammans göra för att minska antibiotikaanvändningen till livsmedelsproducerande djur och dessutom få...
Läs mer2019-06-01
I Sverige finns stora resurser av näringsrik sjömat, men endast ett fåtal arter landas och...
Läs mer2019-05-01
Visste du att cirka 80% av maten i en vanlig livsmedelsbutik är beroende av humlor...
Läs mer2019-04-01
De flesta utmaningar som jordbruket brottas med idag – stora utsläpp av växthusgaser, jorderosion, näringsläckage...
Läs mer2019-02-01
På Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för hållbara livsmedelssystem, undersöker vi tekniker och odlingssätt som bidrar...
Läs mer