Det här är nytt i Antibiotikakriterierna 2.0 – Maria Smith

Under 2020 förstärktes den frivilliga listan med kriterier för antibiotika och djurhållning som livsmedelsföretag kan ställa gentemot leverantörer vid inköp av kött, mejeriprodukter och sjömat. Bakom antibiotikakriterierna står Axfoundation som utvecklat listan tillsammans med företag, akademi, myndigheter samt bransch- och civilsamhällesorganisationer för att minska överanvändningen av antibiotika till livsmedelsproducerande djur. Maria Smith, Generalsekreterare på Axfoundation berättar vad som är nytt och varför kriterierna är ett centralt verktyg för inte minst inköpare.

”Antibiotikakriterierna är ett konkret verktyg för inköpare att arbeta med i dialogen med leverantörer i Sverige, men inte minst i resten av världen. Kriterierna kan användas av livsmedelsföretag för att ställa ytterligare krav och bidra till en positiv utveckling i leverantörskedjan när det gäller både djurhållning och antibiotikaanvändning”, säger Maria Smith, Generalsekreterare Axfoundation.

Listan med kriterier har utvecklats i samarbete med en expertgrupp och referensgrupp bestående av bland annat veterinärer, forskare, antibiotikaexperter och representanter från civilsamhälle, branschorganisationer, livsmedelsproducenter, foodservice och dagligvaruhandel. Den första upplagan av kriterierna kom redan 2014. Listan har nu uppdaterats med bland annat förtydligade djurvälfärdskriterier, begränsning av veterinärmedicinsk användning av antibiotika som är särskilt viktiga för sjukvården, samt kriterier för sjömat. Ett tiotal livsmedelsföretag använder redan idag materialet, och nu hoppas Axfoundation att de förstärkta kriterierna och frågebatteriet ska användas i praktiken av ännu fler aktörer.

Kontakt

Intervjuer

Aktuellt inom antibiotika