Blod och rova – från matsvinn till nya livsmedel
En stor del av den mat som produceras idag bedöms gå förlorad redan i steget...
Läs merEn stor del av den mat som produceras idag bedöms gå förlorad redan i steget mellan produktion och butikshylla. Mängder av råvaror sorteras bort som avfall, används till djurfoder eller blir till biogas. För att ta vara på dessa outnyttjade resurser, driver IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Axfoundation och andra aktörer projektet Blod och rova. Projektet utvecklar goda, säkra och nyttiga livsmedel av råvaror som annars blir svinn. I större volymer skulle det bidra till ökad resurseffektivitet och lönsamhet inom den svenska livsmedelssektorn.
En stor del av den mat som produceras idag bedöms gå förlorad redan i steget...
Läs merFör varje liter havredryck som produceras genereras samtidigt 2 dl pressrester, så kallat havreokara. En...
Läs merUnder det senaste decenniet har efterfrågan ökat explosionsartat för e-handelstjänster inom dagligvaruhandeln. Detta har resulterat...
Läs merGenom ”Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel” vill Axfoundation och KSLA kraftsamla och samordna en...
Läs merSverige importerar över 1,700 ton ull varje år, samtidigt som mer än hälften av den...
Läs merÖkande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att...
Läs merDe flesta utmaningar som jordbruket brottas med idag – stora utsläpp av växthusgaser, jorderosion, näringsläckage...
Läs merPå Torsåker gård undersöker Axfoundation tillsammans med forskare och lantbrukare tekniker och odlingssätt som bidrar...
Läs mer