2023-03-21
Over & Oat – kan pressrester av havredryck bli till nya livsmedel och material?
För varje liter havredryck som produceras genereras samtidigt 2 dl pressrester, så kallat havreokara. En...
Läs merFör varje liter havredryck som produceras genereras samtidigt 2 dl pressrester, så kallat havreokara. En restprodukt som idag går till biogas, gödsel eller i bästa fall foder, trots att den är rik på både fiber och protein och skulle kunna användas till livsmedel. Problematiken har väckt Axfoundations intresse: Hur kan branschen samarbeta för att ta tillvara på restflödena på ett både miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt? Och hur kan restprodukterna istället användas för att skapa nya livsmedelsprodukter eller material?
2023-03-21
För varje liter havredryck som produceras genereras samtidigt 2 dl pressrester, så kallat havreokara. En...
Läs mer2021-11-01
“Vår mat ska helst inte äta vår mat.” Det var en av grundtankarna bakom projektet...
Läs mer2021-09-02
Genom ”Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel” vill Axfoundation och KSLA kraftsamla och samordna en...
Läs mer2020-03-12
Livsmedelssektorn står för nära en tredjedel av de globala klimatgasutsläppen, 75-80% av förlusten av biologisk...
Läs mer2019-10-05
Går det att hitta ett alternativ till den köttråvara vi använder allra mest i Sverige,...
Läs mer2019-10-01
Om vi ska klara klimatmålen måste vår kött- och mejerikonsumtion minska. Tillväxten för kött- och...
Läs mer2019-09-01
Vi vet att vi på totalen måste äta mindre kött, både för vår hälsa och...
Läs mer2019-08-01
Vad kan vi tillsammans göra för att minska antibiotikaanvändningen till livsmedelsproducerande djur och dessutom få...
Läs mer