Maria Smith ny generalsekreterare för Axfoundation

2019.06.26

Axfoundation rekryterar Maria Smith från ICA som ny Generalsekreterare. Samtidigt lämnar Carolina Sachs efter 12 år verksamheten för att ta sig an nya utmaningar.

– Vi är så stolta över att välkomna Maria som ny Generalsekreterare för Axfoundation. Hennes breda kunskap och långa erfarenhet inom hållbarhetsområdet och näringslivet är oerhört relevant för vår verksamhet. Maria är en utvecklingsorienterad och kunnig ledare med uppdrag att ta Axfoundation in i nästa fas, säger Alexandra Mörner, styrelseordförande i Axfoundation.

Axfoundation arbetar brett med hållbarhet och initierar och driver förändringsprojekt för ett mer hållbart samhälle med fokus på fyra programområden: Hållbar produktion & konsumtion, Inkluderande samhälle, Framtidens mat och Cirkulär ekonomi. Med mottot Act to inspire and inspire to act verkar Axfoundation genom breda samarbeten, med en närhet till både forskning och näringsliv och med en stark tro på företagens förändringskraft. Från den 26 augusti krokar Maria Smith arm med Axfoundations 15 medarbetare för att ta verksamheten till nästa nivå.

– Axfoundation har gång på gång visat upp konkreta resultat och ligger i framkant när det gäller omställningen till en mer hållbar utveckling. Sådana faktiska lösningar, med en tydlig koppling till näringslivet, är nycklar till långsiktig förändring. Att få vara en del av detta viktiga arbete känns mycket spännande. Jag ser fram emot att tillsammans med kunniga och engagerade medarbetare bidra till Axfoundations fortsatta arbete med att vara en positiv kraft som leder och driver på arbetet för en hållbar utveckling, säger Maria Smith.

Maria Smith har cirka tjugo års erfarenhet av att arbeta med hållbarhetsfrågor inom bland annat dagligvaruhandeln, verkstadsindustri och tjänstesektorn. Hon har mångårig erfarenhet som ledare och chef samt kommer närmast från ICA Sverige AB där hon arbetat i nästan 12 år. Senast som chef för hållbarhetsstrategi och -utveckling med ansvar för att leda och utveckla det strategiska hållbarhetsarbetet inom ICA Gruppen med fokus på frågor som klimat, matsvinn, plast, folkhälsa samt socialt ansvar. Maria, som i grunden är civilingenjör i kemi, genomför för närvarande också en MBA-utbildning på Handelshögskolan i Stockholm. Hon har tidigare arbetat som miljö- och hållbarhetskonsult samt har internationell erfarenhet från projekt i bland annat Kina, Vietnam och Mexiko. Maria tillträder som ny generalsekreterare för Axfoundation den 26 augusti.

Samtidigt lämnar Carolina Sachs efter 12 år verksamheten för att ta sig an nya utmaningar inom hållbara investeringar.

Kontakt