Carolina Sachs lämnar Axfoundation och tar sig an hållbara investeringar

2019-06-26

Efter 12 år som generalsekreterare på Axfoundation väljer Carolina Sachs att ta sig an nya utmaningar. Med Carolinas, teamets och styrelsens hjälp har verksamheten gått från att ha varit en traditionell ansökningsstiftelse till att idag vara en verksamhet som är en handlingskraftig snabbfotad problemlösare som initierar och driver projekt inom hållbarhet i sitt vidaste begrepp.

– Carolina har med ett stort driv, kreativitet och kompetens varit navet för uppbyggnaden av det som är Axfoundation idag, säger Styrelseordförande Alexandra Mörner. Hon kommer att vara saknad, men tack vare henne har vi ett fantastiskt team och en struktur på plats som kommer att ta oss långt.

Central för uppbyggnaden av Axfoundation

Axfoundation, som grundades 1993 av Antonia Ax:son Johnson, är idag en fristående, icke vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Verksamheten arbetar idag utifrån fyra programområden; Framtidens mat, Cirkulär ekonomi, Hållbar konsumtion & produktion samt Inkluderande samhälle.

Axfoundation tror på företagande som förändringskraft och på breda samarbeten med relevanta aktörer i samhället. Närheten till en stor internationell bolagsgrupp och till en företagarfamilj som varit verksam i generationer, är en viktig faktor som ger både verkligheten och långsiktigheten.

Carolina Sachs, som började på Axfoundation 2007, har varit central för uppbyggnaden av Axfoundation. Hon är en optimist som gillar att jobba med lösningar, och är stolt över den arbetsmodell som Axfoundation arbetat fram.

– Jag tror på teknik och mänskligheten och att det finns lösningar i naturen. Naturen är smart, resilient och lämnar inget avfall efter sig, säger Carolina Sachs. Vi behöver mångfald i naturen och i samhället. Vi är en spegel av naturen och naturen av oss. På Axfoundation har vi lyckats utforma en modell där vi jobbar med innovativa lösningar som leder till transformativ förändring, alltid nära företag och alltid nära till forskning och där vi angriper hållbarhetsutmaningarna vi står inför med spets och nyfikenhet samtidigt som vi har bredden och kraften i samarbetet med en stor internationell företagsgrupp. Det har varit tolv fantastiska år av gott samarbete med alla kompetenta medarbetare inom Axfoundation och inom Axel Johnson-bolagen.

Carolina Sachs lämnar på inga sätt hållbarhetsområdet utan väljer nu att arbeta vidare med hållbara investeringar inom bland annat food och ag tech inom ramen för det nystartade bolaget Martas Explorers.

Maria Smith ny generalsekreterare

Maria Smith blir ny generalsekreterare för Axfoundation och tillträder 26 augusti. Maria Smith kommer närmast från ICA Sverige AB där hon arbetat i nästan 12 år. Senast som chef för hållbarhetsstrategi och -utveckling med ansvar för att leda och utveckla det strategiska hållbarhetsarbetet inom ICA Gruppen.

Under övergången till ny verksamhetsledare, vänligen kontakta styrelseordförande Alexandra Mörner för övergripande frågor kring Axfoundation.

Kontakt

Aktuellt