Hållbar Produktion och Konsumtion – Antonia Ax:son Johnson

I samband med Axfoundations 25-årsjubileum spelades en serie intervjufilmer in. I filmerna ger grundaren Antonia Ax:son Johnson sin personliga syn på världens hållbarhetsutmaningar och hur Axfoundation tar sig an dem. I just den här filmen berättar Antonia om arbetet inom området Hållbar Produktion & Konsumtion.

”Den globala handeln bidrar till utveckling men också till utnyttjande av resurser. Därför arbetar Axfoundation med hållbarhet i hela värdekedjan, säger grundaren Antonia Ax:son Johnson och berättar om hur små exempel kan leda till stora förändringar.”

Minskad fattigdom – men också ökade klyftor

Antonia Ax:son Johnson är den fjärde generationen i familjen som handlat med länder på andra sidan klotet. Globaliseringen har bidragit till att flera fattiga länder blivit medelinkomstländer, men samtidigt växer klyftorna. Många av de som producerar de saker och den mat som vi i Sverige köper, har inte lön att leva på.

– Ibland drabbas jag av känslan ”tänk om vi kunde lösa alla problem.” Men det är självklart så att en verksamhet som Axfoundation inte kan det. Vad vi måste få till är att de förändringar vi gör också blir goda förändringar, så att vi tillsammans med andra kan finna sätt att påverka produktion och utveckling. Om det så gäller ris i Pakistan eller tillverkning av textilier i Kina. Så hur kan vi göra det? Vi är ju bara en liten liten spelare. Därför går vi väldigt gärna tillsammans med andra och börjar utveckla en bild av vad vi tycker är hållbart över tiden. Genom att stärka olika aktörer i de länderna och väcka intresset i samhällena där vi är verksamma. Så kanske vi kan få till en god förändring även ute i världen.

”Men återigen. Jag är så medveten om att vi är en liten spelare. Så vi måste hitta de där små exemplen som kan leda till stora förändringar.”

Våra program