Om Cirkulär Ekonomi – Antonia Ax:son Johnson

I samband med Axfoundations 25-årsjubileum spelades en serie intervjufilmer in. I filmerna ger grundaren Antonia Ax:son Johnson sin personliga syn på världens hållbarhetsutmaningar och hur Axfoundation tar sig an dem. I just den här filmen berättar Antonia om arbetet inom området Cirkulär ekonomi.

”Dagens linjära ekonomi bidrar till ett överutnyttjande av jordens resurser. Därför driver Axfoundation projekt inom cirkulär ekonomi för att utveckla hållbara affärsmodeller.” – Antonia Ax:son Johnson och berättar bland annat om hur spännband kan bli kläder.

– Det jag längtar mest efter det är att det ska bli en sann förståelse för vilken planet vi har och vad vi gör med den. Så att vi ser vilken fantastisk jord vi har och att vi måste vara rädda om den. Det tänker jag på dagligen, säger Antonia Ax:son Johnson.

Från slit-och-släng till cirkulära modeller

Idag är överkonsumtion en av de stora utmaningarna i vårt samhälle. Men det finns sätt tackla problemet och ett av dem är hållbara affärsmodeller.

”En gång i tiden så växte jag upp med att det finaste som fanns var slit och släng. Det var lyxigt att få slita och slänga. Och nu är det ju egentligen tvärtom. Vi kommer ju inte sluta äta mat. Vi kommer inte sluta vilja köpa kläder eller skönhetsprodukter eller inredningsartiklar. Det finns alltid en lust till förnyelse. Men vi måste ju hitta ett sätt att göra detta så att det kan hålla över tiden.”

– Vi har ju bestämt oss för, och det är en ganska tuff uppgift, att försöka hitta cirkulära modeller. Det kan till exempel vara material och textilier som man återanvänder. Men det också vara att hitta produkter i vår koncern som är från en helt annan del av verksamheten, att använda i en annan del. Till exempel spännband som man använder när man spänner fast last från lastbilar eller tåg, de kan man kanske använda till att göra snygga kläder på Filippa K. Så det här håller vi på att experimentera med. Går det? Kan vi få det att bli både vackert, snyggt, hållbart och attraktivt?

Ett företags avfall – ett annat företags insatsvara

Ett annat exempel på cirkulär ekonomi är att använda ett företags avfallsvara till att bli en annan verksamhets insatsvara inom livsmedelsindustrin.

– Vårt företag Martin & Servera de skalar ju äpplen och apelsiner när de gör fruktsallad som de sedan levererar till restauranger. Om vi kan ta de här skalen, och istället för att slänga dem så kan vi ge dem till soldatflugelarver som mat, och soldatflugelarverna i sin tur kan användas till nya typer av kycklingar eller till odlad lax. Då kan de kanske få de här larverna istället för att vi trålar våra havsbottnar. Och skulle det gå så är det ju helt fantastiskt. Vi  arbetar tillsammans med flera partners i Sverige kring det här. Att göra något sant cirkulärt.

Våra program